3 березня: народний календар і астровісник

3 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Лева, який будить берези; таємниці українських дівчаток і не ступайте на слизьке.

Сьогодні в Японії свято хіна-мацурі (свято ляльок Хіна) – день дівчаток. Інша його назва – свято цвітіння персиків. Воно відзначається ще з ХVІІІ століття, хоча своїм корінням сягає у сиву давнину.

В Україні подібного свята немає. До народження дівчинки, як і в переважній більшості культур світу, орієнтованих на патріархат, у нас ставилися без особливого пієтету. Наші пращури казали: «Дівчинка виносить, а хлопчик приносить», «Дівчинка на чужий дім дивиться». У південних слов’ян існували ще більш відверті прислів’я: «Краще син із праху, ніж дівчинка зі злата», «Краще народити мертвого хлопчика, ніж живу дівчинку» тощо. На Русі у середні віки в колиску дівчинці клали прядку або наперсток і голку – це задля того, щоб вона виросла вправною майстринею. Дівчинку починали називати дівчинкою приблизно з 3 до 7 (10) років, а до того і хлопчик, і дівчинка називалися «дитям». Обряд першої стрижки дівчинки у гуцулів відбувався приблизно у 5 – 6 років. Тоді ж дівчинці одягали й спідничку. Існувала прикмета: чим активніше опирається дівчинка, тим довшим буде її життя. У 10 років проколювали вуха, тоді ж уперше надівали й намисто. Перший дівочий виріб зазвичай спалювали, а попіл закопували під калину, яблуню чи вишню. Жінка, яка хотіла народити дівчинку, клала під ліжко гребінь, хустку. За народними віруваннями, стать майбутньої дитини залежала від того, хто з батьків пристрасніший: якщо чоловік, то буде син, якщо жінка, народиться дівчинка.

Також цього дня Церква вшановує пам’ять папи Римського Лева І. Вважалося, що відсьогодні розпочинається сокорух у березах, а дерева остаточно пробуджуються від зимового сну.

Іменинники нині Лев, Володимир.

Сьогодні 16-ий місячний день. Місяць у Терезах в середині дня почне формувати квадрат до Сатурну, мало не примушуючи зайняти більш тверду і принципову позицію. Може виникнути певна ситуація, коли вибір буде зробити вкрай важко: доведеться взяти всю відповідальність на себе, або ж зійти з протоптаної доріжки, поступившись іншому. Будьте уважні: ступайте на сухе й тверде – в іншому випадку на руку допомоги доведеться чекати досить довго. Можливий також дефіцит часу, прояви цензури, певні обмеження прав. А загалом – дуже чистий і світлий день в енергетичному плані. Обов’язково побувайте на природі й переконайтеся, чи прокинулися вже дерева.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: -20,8; а найтеплішим у 1995 –  +11,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-