Порошенко про Javelin: Фронт оборонної підтримки України відкрито

Порошенко про Javelin: Фронт оборонної підтримки України відкрито

Інфографіка
Укрінформ
Сполучені Штати Америки підтвердили своє рішення про надання Україні “джавелінів”, тим самим відкривши фронт міжнародної оборонної підтримки Української держави.

Про це написав Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

“Надихаюча новина із США - Україна отримає те, про що давно говорили, але не підтверджували - «Джавеліни»! Згідно з моїми домовленостями з американським керівництвом та завдяки двопартійній підтримці Конгресу це стає реальністю. Фронт міжнародної оборонної підтримки України відкрито!” - зазначив Порошенко.

За його словами, ця зброя в руках українських військових “стане додатковим стримуючим аргументом проти російської агресії на Донбасі”.

Порошенко також висловив вдячність президенту США Дональду Трампу та всій команді підтримки України за важливе історичне рішення.

Глава держави підкреслив, що лише єдністю і солідарністю можна зупинити російського агресора та “вберегти Вільний Світ від його маніакальних амбіцій”.

На думку багатьох військових експертів, поява у ЗС України протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) типу FGM-148 Javelin стане потужним чинником стримування агресора та підконтрольних йому бандформувань безпосередньо в районі бойових дій на Донбасі.

ПТРК "Джевелін" (саме так правильно читається назва цієї зброї, що перекладається як "дротик") є протитанковою зброєю новітнього покоління, що за своїми технологічними рішеннями та тактико-технічними характеристиками перевершує решту протитанкової зброї.

Читайте також: Держдеп затвердив постачання Javelin в Україну на $47 млн

Мобільний ПТРК типу FGM-148 Javelin серійно виробляється з кінця 90-х років минулого століття. Його головною особливістю є принцип "вистрілив і забув", тобто після пуску ракети в навідника немає потреби утримувати прицільну марку на цілі. Саме це й відрізняє Javelin від ПТРК попереднього, другого, покоління.

Інша важлива особливість і перевага цього комплексу — траєкторія польоту його ракети, яка дозволяє її бойовій частині гарантовано уражати танки та інші бойові броньовані машини в найменш захищену їхню частину — верхню проекцію. Загалом ракета цього ПТРК наводиться на ціль за допомогою інфрачервоної контрастної головки самонаведення. А весь процес наведення та ураження цілі для навідника-оператора цього ПТРК є нескладним. Спочатку він знаходить та ідентифікує ціль за допомогою інфрачервоного прицілу, її дані "запам’ятовує" головка самонаведення, яка після пуску й веде ракету, утримуючи в пам’яті теплову сигнатуру цілі.

ПТРК Javelin забезпечує наведення ракети навіть у складних метеоумовах (за підвищеної задимленості чи в темний час доби) і не потребує "підсвічування" цілі. При цьому ймовірність ураження цілі типу "танк/БМП/САУ/БТР" цим ПТРК становить 92–99%, що є безпрецедентним і надзвичайно високим показником для такого роду зброї.

На сьогодні ці комплекси використовуються американськими Сухопутними військами і Корпусом морської піхоти, британськими Королівськими збройними силами, а також арміями ще 14 країн, серед яких і ті, які мають спільний кордон з Росією, зокрема Естонії і Литви. Вартість одного комплексу сягає 350–400 тис. дол. США (із них близько 100 тис. — вартість ракети). Це робить Javelin також найдорожчим ПТРК за всю історію створення і використання такої зброї у світі.

Раніше повідомлялося, що Держдепартамент США 1 березня схвалив пропонований продаж Україні протитанкових ракет і ракетних установок Javelin на суму 47 мільйонів доларів.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-