Зарплатні борги: у Мін'юсті лежать рішення судів на понад півмільярда

Зарплатні борги: у Мін'юсті лежать рішення судів на понад півмільярда

Укрінформ
У Міністерстві юстиції знаходяться на виконанні рішення судів щодо стягнення заборгованості з виплати заробітної плати на суму понад півмільярда гривень.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко у відеоблозі, опублікованому на сторінці у Facebook

«На жаль, в Україні є таке ганебне явище, як системна заборгованість представників бізнесу, господарського сектору перед своїми працівниками. Понад 2 млрд грн  - це борг наших підприємств і відповідних установ перед українськими громадянами. Тільки на виконанні в Міністерстві юстиції знаходиться рішень судів на суму в понад півмільярда гривень», - заявив Петренко.

Він підкреслив, що Міністерство юстиції визначило тему стягнення заборгованостей із виплати заробітної плати як пріоритетну в органах юстиції та виконавчої служби.

Окрім того, міністр юстиції розповів, як українцям захистити свої права і фіксувати факт порушень цих прав з боку роботодавців. 

«Є два способи фіксації боргу роботодавця по нарахованій та невиплаченій заробітній платі. Це позасудовий спосіб і судовий спосіб», -  зауважив Петренко. 

Якщо особа працює на підприємстві,  їй  нарахована заробітна плата й існує заборгованість по цій заробітній платі, наголосив міністр, то ця особа має можливість звернутися до профспілки і комісії з розгляду трудових спорів, якщо такі є на підприємстві. 

У свою чергу комісія зобов'язана розглянути  таку скаргу в присутності робітника, представника профспілки, адвоката особи і винести рішення щодо стягнення з роботодавця відповідної суми боргу, пояснив Петренко.

«Дане рішення комісії є виконавчим документом, яке підлягає примусовому виконанню органами державної виконавчої служби. Маєте можливість після отримання такого рішення на руки протягом трьох місяців звернути це рішення на  виконання до державних органів державної виконавчої служби, і це рішення буде виконуватися в примусовому порядку», -  наголосив Петренко.

Читайте також: Зарплатні борги: Петренко обіцяє, що буде як із аліментниками

Якщо на підприємстві комісія  з розгляду трудових  спорів не сформована, тоді є інший шлях відстоювання своїх прав і отримування заробітної плати - судовий, який дає можливість звернутися  з заявою про стягнення боргу в порядку наказного провадження, тобто спрощеного порядку розгляду судом відповідного спору або заяви, та  звернення з позовом в судовому провадженні, яким можна скористатися в разі наявності спору з роботодавцем саме по сумі заробітної плати.

«Якщо у вас є безспірна заборгованість по заробітній платі , яка підтверджується довідкою з бухгалтерії про нараховану заробітну плату, вам достатньо подати відповідну заяву до суду, прикласти до цієї заяви декілька документів - докази того, що ви перебуваєте в трудових відносинах з вашим роботодавцем: наказ про призначення, виписку з такого наказу, копію трудової книжки, і  другий документ - довідку з бухгалтерії або фінансового підрозділу вашого підприємства чи організації з фіксацією суми нарахованої заробітної плати але не виплаченої станом на момент подачі такої заяви», -  розповів Петренко.

За його словами, суд зобов'язаний невідкладно розглянути таку справу та винести рішення, яке підлягає негайному виконанню органами державної виконавчої служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-