Українська мова є невід'ємним багатством кожного з нас - Парубій

Українська мова є невід'ємним багатством кожного з нас - Парубій

Укрінформ
Досконале знання та майстерне володіння мовою - один із головних інструментів досягнення життєвого успіху.

Про це йдеться у зверненні Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Міжнародного дня рідної мови, опублікованому на сайті парламенту. 

"Рідна мова є винятково важливою, інтегруючою складовою кожного народу, адже це не лише універсальний та доступний кожному засіб комунікації. Саме у мові відображаються унікальний характер, ментальність та темперамент кожної нації, і саме мова є первинним ідентифікатором. Без мови свого народу людина втрачає величезний потенціал для особистого розвитку, позбавляючись своєї неповторності", - зазначив спікер.

Він наголосив, що мова - це безцінний скарб і могутній ресурс.

"І одночасно, українська мова є невід'ємним багатством кожного з нас. Досконале знання та майстерне володіння мовою - один із головних інструментів досягнення життєвого успіху, це особистий капітал, який неможливо ні відібрати, ні викрасти і якому не загрожує інфляція", - уточнив Парубій.

Разом із тим голова ВР нагадав про заборону української мови у різні періоди історії та зазначив, що зараз переслідування україномовних громадян відбувається в окупованому Криму та на Донбасі.

"Загарбники закривали українські школи і університети, забороняли викладання та видання книг українською мовою. За 400 років російського панування на українських землях окупант забороняв нашу мову понад 120 разів. Переслідування української мови та україномовних громадян відбувається і зараз - в окупованому Росією Криму та на Донбасі", - додав Парубій.

Читайте також: Мовно-культурне розмаїття стане запорукою розвитку України - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, щороку 21 лютого світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято було встановлено у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. В Україні живе понад 130 національних меншин - носіїв 79 мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-