18 лютого: народний календар і астровісник

18 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прощена неділя; прогнозуємо погоду на Великдень, просимо пробачення й самі пробачаймо.

У православних християн і греко-католиків останній день Масниці – Прощена неділя. Позаду залишився тиждень веселощів, попереду – 40-денний піст, чималий проміжок часу для очищення душі й тіла віруючого перед найважливішим християнським святом – Христовим Воскресінням. І першим кроком до такого серйозного випробування була Прощена неділя, під час якої християни просили одне в одного пробачення за навмисні, а часом і ненавмисні образи. Цього дня українці йшли до церкви,  де одразу ж після служби священик просив пробачення у пастви, а вона, в свою чергу, у нього. Потім просили вибачення у рідних, друзів, сусідів: «Прости мене», щиро, з глибини серця зверталися до ближнього. «Бог простить. І ти мене прости», - лунало у відповідь. Прохання повторювали тричі, а потім цілувалися й вважали, що заподіяна перед цим кривда втратила свою гріховну суть. Інша, церковна назва Прощеної неділі – Спогад про Адамове вигнання. Перед самим початком посту церква згадує біблейську історію про те, як Адам, здійснивши гріхопадіння, був вигнаний Творцем із Раю. До того ж, порушивши дане Богові слово, Адам не попросив у Нього пробачення, а наче мала дитина, все звернув на Єву.

 За сьогоднішнім днем прогнозували погоду на Пасху. Вважалося: «Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень».

Іменинник сьогодні Макар.

Нині 4-ий місячний день і його символ досить промовистий – Дерево пізнання добра і зла. Місяць у Рибах. Настав цілком сприятливий час для того, щоб оцінити власні сили й можливості, почати планувати щось на майбутнє. Сьогодні варто зважувати кожен свій крок і в усьому дотримуватися гармонії. Зайвого говорити не варто, але добре працювати з голосом: промовляти вголос тексти священних текстів, молитов, віршів. Вживайте трав’яні чаї, які цього дня особливо корисні; доглядайте за кімнатними рослинами. Уникайте швидких рішень, висновків. Обов’язково знайдіть час для прогулянки парком чи лісом, аби відчути життя землі, дерев, птахів, запах повітря. Весна наближається!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: -29,1; а найтеплішим у 1995 -  +10,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-