Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Віктор Єленський: Росія - претендент на санкції США за порушення релігійних свобод

Віктор Єленський: Росія - претендент на санкції США за порушення релігійних свобод

Блоги
Укрінформ
Гарно поспілкувалися із Віктором Євгеновичем. Шкода було не викласти це

Віктор Єленський:

- Я повернувся із США, прочитав усе, що писали українські медіа про молитовний сніданок в США і хотів би розвіяти деякі міфи.

Скільки там було українців. Всього було десь сорок людей, близько десяти депутатів та три урядовці. Лілія Гриневич, голова держкомітету у справах релігій Андрій Юраш та уповноважений у справах дитини Микола Кулеба.

Для того, щоб потрапити на сніданок, не потрібно нічого платити. На такий сніданок запрошують. Все працює, як англійський клуб: люди, які їздять на сніданок, можуть запросити троє чи п’ятеро людей. Мене запросила місія «Євразія», за діяльністю якою я стежу тривалий час.

Сам сніданок триває дві години, але навколо нього є заходи, які можуть бути прекрасною нагодою поговорити про країну. Наприклад, Лілія Гриневич провела фантастичну кількість зустрічей, серед яких - із міністром освіти США, із чиновниками, які керують недержавною освітою. Інші члени делегації мали найрізноманітніші зустрічі із конгресменами, МВФ, бізнес-асоціаціями, аналітичними центрами, християнськими асоціаціями, міністром енергетики США, мали зустрічі в Пентагоні, з представниками компанії Amazon.

І для мене особливо важливою була зустріч із Спеціальним послом США з питань релігійної свободи Семом Браунбеком. Він колишній губернатор Канзасу, важковаговик у політиці. Трошки історії. В жовтні 1998 року в США одноголосно був прийнятий закон. Згідно з  цим законом Америка має комісію із дотримання релігійних свобод, яка створюється із трьох представників обох партій та трьох - за квотою президента. Там також діє посол з особливих доручень, підпорядкований безпосередньо Держсекретарю США.

Згідно з положеннями, кожен посол США має написати звіт про стан релігійних свобод у своїй країні перебування і на основі цього звіту створюється загальний звіт, який Держсекретар презентує у вересні-жовтні. У країнах, де стан релігійнх свобод викликає особливе занепокоєння, президент США зобов’язаний накласти на чиновників санкції. Санкції можуть бути різні: обмежити кредити, заборонити в’їзд в США певним особам, які порушують релігійні свободи. Бо вважається, що якщо людина чи країна порушує релігійні свободи, то вона здатна порушити абсолютно всі свободи. Закон діє майже 20 років.

Так ось, у список країн номінантів на санкції за порушення релігійних свобод запропоновано Росію. Там заборонені свідки Єгови, вона контролює у відомий спосіб ситуацію на Донбасі. В цій комісії прекрасно обізнані із нашою релігійною ситуацією, вони знають прізвища тих, хто був замордований на Донбасі. Я виступив із доповіддю про релігійну свободу. На одному з ланчів виступала Юлія Тимошенко.

В принципі, всі трапези там починаються з молитви. Український сніданок - з Отченаш, інші - з такого довільного звернення до Бога, як прийнято у протестантів, з подяки Богу за зустріч. Там панує такий дуже євангельський дух. На головному сніданку виступив майор, який осліп і був частково паралізований. Він виступив із свідченням, що завдяки Богу, молитвами своєї дружини він відновився та продовжує служити. Перший сліпий офіцер у США.

Америка - така дуже безпосередня у проявах релігійності країна. Ви нерідко побачите дальнобійника, який разом із дружиню та сімома дітьми просто на вулиці благословляє їжу з Макдональдза. Здається, в кожному кварталі є свої ритуали в неділю, безліч проповідників. Євангельска країна.

Ви знаєте, ці зустрічі в США підкреслюють правдивість фрази Гілберта Кейт Честертона, що Америка - країна з душею церкви.

Лана Самохвалова
За Єдину Помісну Церкву

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-