Саакашвілі мав дати важливі свідчення у справі

Саакашвілі мав дати важливі свідчення у справі "беркутівців" — прокурор

Укрінформ
Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі мав дати важливі свідчення у справі екс-"беркутівців" 13 лютого у Святошинському райсуді столиці. 

Про це зазначив у коментарі Укрінформу прокурор Департаменту спецрозслідувань Олексій Донський.

Він пояснив, що адвокати  колишніх "беркутівців" у суді попросили залучити у якості доказів про невинуватість їх підзахисних італійський фільм "Україна. Приховані істини".  У цьому фільмі декілька грузинів розповідають, що саме вони стріляли з готелю "Україна" в протестувальників та правоохоронців під час Революції Гідності.

"Цей фільм має відверто фейковий характер, він штучно з'явився у судовому процесі відносно працівників "Беркуту". Для нас було важливо підтвердити, що факти, викладені у цьому фільмі, є неправдивими, що там знімалися, скоріше за все, актори, і свідчення, які вони повідомляють, не мають реальних підстав", - сказав Донський.

Прокурор розповів, що слідство раніше викликало на допит Саакашвілі, під час якого він спростував викладені у фільмі факти.

"Він навів конкретні детальні моменти, які дозволяють стверджувати, що цей фільм не має реальних підстав. Для нас було принципово важливо у суді запитати про це Саакашвілі і він дав свою згоду свідчити. У нас викликає серйозне обурення та обставина, що цей допит був фактично зірваний. Це нам сильно зашкодило", - зазначив він.

За словами Донського, наразі існує низка перешкод в отриманні міжнародно-правової допомоги у допиті Саакашвілі з іншої країни. 

"Сьогодні він може знаходитися в Польщі, а завтра поїде до Нідерландів, і наше клопотання залишиться без розгляду. До того ж, для направлення запиту ми маємо чітко вказати адресу його реєстрації, а він може проживати в готелі. Тому без співробітництва з ним у цьому питанні цей допит є неможливим", - пояснив прокурор.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року на італійському каналі вийшов фільм журналіста Джоана Ніколасіна "Україна. Приховані істини", у якому троє громадян Грузії стверджували, що у 2014 році стріляли з готелю "Україна" по протестувальниках та правоохоронцях. 

Учора, 12 лютого, соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими у центрі Києва. 

Згодом Державна прикордонна служба заявила, що Саакашвілі повернули до країни, звідки він «прибув, порушуючи українське законодавство», тобто до Польщі.

У липні 2017 року Саакашвілі указом Президента України втратив українське громадянство. 

Саакашвілі 10 вересня 2017 року потрапив на територію України з Польщі, не пройшовши прикордонного контролю. У вересні суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Крім того, суд відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

Читайте також: В АП кажуть, що Саакашвілі з України літаком Порошенка не вивозили

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-