Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Згадуючи Тузлу, ситуацію в Збройних Силах і спробу радикального реформування ЗСУ

Згадуючи Тузлу, ситуацію в Збройних Силах і спробу радикального реформування ЗСУ

Блоги
Укрінформ
Дещо про Збройні Сили України і про феномен Тузли на фоні подій 2014 року.

Через три місяці після мого призначення Міністром оборони України Росія розпочала у вересні 2003 року надзвичайно небезпечну авантюру навколо острова Тузла в Керченській протоці. Це була дуже повчальна ситуація для України. Трохи пізніше розповім детальніше. Тоді ми були дуже близькі до гарячого конфлікту в Криму. Війська були підтягнуті з обох сторін. Ситуацію тоді вдалось відносно нормалізувати в результаті екстраординарних зусиль майже всіх органів державного управління. Після врегулювання ситуації я зробив невелику заяву, підкресливши, який радикальний висновок має зробити Україна відносно Росії.

Після цього ми в Міноборони ініціювали радикальне реформування Збройних Сил України. За допомогою фахівців НАТО в 2004 році був розроблений Стратегічний оборонний бюлетень на період до 2015 року, так звана «Біла книга». Тобто детальний План реформування ЗС України. Він був затверджений Указом Президента України і «прив’язаний» до Державного бюджету. Після цього я офіційно представив його в штабі НАТО, оскільки передбачена реформа ЗС була синхронізована до стандартів Північно-Атлантичного альянсу. Але наближалися вибори Президента України і реалізувати цей план не вдалося. Чому? Ось відповідь.

Але для того, щоб реально розпочати передбачену «Білою книгою» реформу потрібно було «пробити» бюджет для Міноборони на 2005 рік. Тому ще до свого звільнення я розпочав «атаку» на Верховну Раду, адже саме вона буде останньою інстанцією при затвердженні оборонного бюджету. Тому я виступив на закритому засіданні Веховної Ради і детально проінформував народних депутатів про реальний стан в Збройних Силах. На той час я уже добре володів інформацією - в якому стані знаходиться українське військо.

Частину цього виступу я опублікував e спеціалізованому журналі «Воєнна історія» № 6 за 2004 рік.

Рекомендую прочитати.

*     *     *

Після призначення мене Міністром оборони в червні 2003 року я зразу ж дав команду провести детальну інспекцію всіх складів і арсеналів. Це один із чисельних прикладів результатів цієї інспекції. Скажу відверто, я багато чого бачив, але такого не міг уявити навіть в кошмарному сні. Для наведення порядку у цій сфері потрібні були величезні кошти. Але їх не було. Про цю проблему я згадую в моєму матеріалі "Парадокси сучасного українського війська".

Євген Марчук

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-