Українські миротворці повертаються з Ліберії після 14-річної місії

Українські миротворці повертаються з Ліберії після 14-річної місії

Фото
Укрінформ
В Україну після майже чотирнадцяти років виконання миротворчої місії в Ліберії повертаються українські вертолітники.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

"Український 56 окремий вертолітний загін Місії ООН у Ліберії, який виконував завдання в цій африканській країні з січня 2004 року, повертається додому. Відповідно до резолюції Ради безпеки ООН у квітні цього року завершується дія Мандату Місії ООН у Ліберії, тому усі військові та поліцейські підрозділи будуть виведені з країни", - інформує Генштаб.

Зазначається, що 24 січня 2018 року український екіпаж гелікоптера Мі-8 виконав крайній політ над містом Монровія. Так завершилась одна з найбільш довготривалих миротворчих місій Збройних Сил України. Майже чотирнадцять років вітчизняні авіатори забезпечували супроводження наземних колон, транспортні та пасажирські перевезення, проводили повітряне патрулювання кордонів, медичну евакуацію та пошуково-рятувальні операції.

Читайте також: Курц підтримує введення миротворців ООН на Донбас

Генштаб наголошує, що українські ударні та військово-транспортні вертольоти завжди розцінювалися ООН, як важливий фактор мирного врегулювання та відновлення стабільності у Республіці Ліберія.

В 2004 році Україна направила до Ліберії 14 вертольотів – 6 Мі-24 та 8 Мі-8, а також 260 воїнів-миротворців. Пізніше чисельність загону збільшили до 301.

В 2010 авіаційна група бойових гелікоптерів Мі-24 зі складу 56 окремого вертолітного загону була направлена до сусіднього Кот-д’Івуару, де після оголошення другого туру президентських виборів розгорілася внутрішньополітична криза. Після введення у країну військ ООН ситуацію вдалося стабілізувати. Не останню роль в цьому відіграли й українські вертолітники.

Значний внесок український контингент зробив і у стабілізацію ситуації в самій Ліберії. У жовтні-листопаді 2011 в країні вирували пристрасті довкола парламентських та президентських виборів. Сили ООН були приведені до підвищеного ступеню бойової готовності. Український вертолітний загін розпочав патрулювання у небі столиці Республіки Монровія та вздовж ключових автошляхів. Це не дало змоги опозиції проводити масштабні антипрезидентські виступи, і вона була змушена перевести свої дії в юридичну площину.

За 14 років миротворчої Місії відбулося 23 ротації українського контингенту. За цей час екіпажі здійснили понад 55 тисяч вильотів, провівши в африканському небі майже 60 тисяч годин. Загалом, понад 5,5 тисяч військових пройшли службу у 56 окремому вертолітному загоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-