11 лютого. Пам’ятні дати

11 лютого. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день жінок та дівчат у науці.

День проголошений Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року з метою досягнення повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки і розширення їх прав і можливостей, а також забезпечення гендерної рівності. Наука і гендерна рівність –  невід’ємні елементи процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку. Незважаючи на це, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері. Згідно з дослідженнями, проведеними у 14 країнах, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, у той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% і 6%.

Сьогодні в Японії національне свято - День заснування держави. За японськими переказами, саме цього дня (660 р. до н. е.) престол посів легендарний перший монарх Дзімму, міфічний праправнук синтоїстської богині Аматерасу, котрий і започаткував відтоді безперервну династію. Свято почали відзначати наприкінці ХІХ ст., в епоху Мейдзі (1867-1912) як День заснування імперії, щоб підкреслити божественне походження японської імператорської сім’ї. Після катастрофічної поразки Японії у Другій світовій війні свято було скасоване; відновлене 1967 року.

Ювілеї дня:

171 рік від дня народження Томаса Алви Едісона (1847-1931), американського винахідника в галузі електротехніки та підприємця, засновника великих електротехнічних компаній. Автор 1093 запатентованих у США винаходів. Запропонував і впровадив промисловий зразок лампи розжарення, винайшов електричний лічильник. За проектом Едісона була збудована перша в світі електростанція (1882). Саме він запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово «алло». В 1928 році нагороджений вищою нагородою   США – Золотою медаллю Конгрессу.

157 років від дня народження Василя Дмитровича Огієвського (1861–1921), українського вченого-лісівника, одного з основоположників лісової дослідної справи в Україні. З 1912 року - професор Петербурзького лісового інституту, з 1919 – професор Київського політехнічного інституту. Науково-дослідні роботи вчений проводив на організованих ним опорних пунктах, серед яких основні були у Собицькому і Микільському лісництвах колишньої Чернігівської губернії. Вивчав плодоношення сосни й дуба. У Собицькому лісництві збереглися закладені Огієвським посадки сосни різного географічного походження. У лісовому господарстві застосовують розроблений ним гніздовий спосіб сівби дуба, так званий густий посів жолудів місцями.

Роковини смерті:

150 років від дня смерті Жана Бернара Леона Фуко (1819-1868), французького фізика і астронома, члена Паризької академії наук. У 1850 році експериментально довів і за допомогою 67-метрового маятника наочно підтвердив добове обертання Землі навколо своєї вісі. Вперше свій винахід він продемонстрував вузькому колу осіб, серед яких був Луї Бонапарт (Наполеон ІІІ). Експеримент Фуко в Парижі надзвичайно вражав спостерігачів. Враження від винаходу Фуко надихнуло письменника Умберто Еко на створення відомого роману «Маятник Фуко». Варто зазначити, експеримент Фуко був багатьма оцінений як факт перемоги науки над релігією. Незважаючи на це, вперше він був проведений з благословення Папи Римського саме з метою демонстрації могутності Бога. На жаль, після 159 років існування, у 2010 році, оригінал маятника Фуко розбився від падіння на мармурову підлогу Музею мистецтв та ремесел у Парижі. Проте його точна копія все ще гойдається під куполом Пантеону в Парижі. Нині у світі є кілька десятків моделей маятника. Варто хоча б згадати найвідоміші: у вестибюлі приміщення Генеральної Асамблеї ООН, у базиліці Святого Петронія (Болонья, Італія), у планетарії міста Солт-Лейк-Сіті (штат Юта, США), в обсерваторії Гріффіта (Лос-Анджелес, США), в Санкт-Петербурзі в Ісакієвському соборі (Росія), тощо. Вперше на території України маятник Фуко з’явився у м. Переяславі-Хмельницькому в Музеї космосу. А з 2011 року в «Київському політехнічному інституті» функціонує один з найбільших маятників в Європі.

Цього дня у 2012 році в одному з номерів готелю Beverly Hilton у Беверлі-Гілз, напередодні 54-ї церемонії «Греммі» знайшли мертвою Вітні Х’юстон (1963-2012), американську поп-, соул- і ритм-н-блюзову співачку, актрису, продюсера, фотомодель. Одна з найуспішніших у комерційному плані виконавиць в історії світової музики, відома своїми музичними досягненнями, вокальними здібностями і скандальним особистим життям. Вітні народилася в місті Ньюарк, штат Нью-Джерсі. Була найменшою з трьох дітей у родині співаків. 11-річною вона починає виконувати соло в госпел-хорі баптистської «Церкви нової надії» в Ньюарку. 1983-го укладає контракт і дебютує в телепрограмі Merv Griffin’s Show з піснею Home. У лютому 1985 року виходить її перший альбом. 1992-го дебютує в головній ролі у фільмі «Охоронець», для якого записала шість пісень. Сингл «I Will Always Love You» став найуспішнішим у її кар’єрі. Альбом отримав 17-кратний платиновий сертифікат, став найпродаванішим саундтреком в історії звукозаписної індустрії – 43 мільйони копій – і здобув три премії «Греммі». Останній альбом співачки I Look to You вийшов 2009 року. 2001-го Вітні уклала одну з найбільших угод в історії музики – підписала контракт на шість альбомів з компанією Аrista/BMG вартістю 100 мільйонів доларів. Книга рекордів Гіннесса визнає її співачкою із найбільшою кількістю нагород – 415. Стосовно особистого життя, то Вітні була у шлюбі зі співаком Боббі Брауном. Подружжя не могло похвалитися зразковим життям – шлюб супроводжували скандали, наркотики, алкоголь, бійки. Навіть народження доньки Боббі Крістіни не могло врятувати ситуацію. У 2007 році пара розлучилася. У липні 2015 року єдина донька Вітні Х’юстон померла на 23 році життя після тривалого перебування в комі. А саму Вітні згубила слава та кокаїн. Як виявилось, попри сильний голос, вона була дуже слабкою жінкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-