Польські історики прокоментували заяву Українського інституту нацпам'яті

Польські історики прокоментували заяву Українського інституту нацпам'яті

Укрінформ
Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі “здивований” заявою УІНП про те, що новий “історичний” закон в РП не дозволяє продовжувати спільну роботу істориків у попередньому форматі.

Про це йдеться в заяві польського ІНП.

В ІНП заявили, що польсько-українські наукові контакти продовжуватимуться.

“Ми зі здивуванням сприйняли заяву Українського інституту національної пам’яті, в якій стверджується, що українська сторона не бачить можливості продовження роботи Польсько-українського форуму істориків у нинішньому форматі. Ми прагнемо нагадати, що польсько-український діалог, що стосується також складних аспектів нашого спільного минулого, розпочався значно раніше за створення УІНП. Тому висловлюємо переконання, що попри неприхильне становище УІНП польсько-українські наукові контакти продовжуватимуться”, - йдеться в заяві польського ІНП.

Підкреслюється, що нинішні зміни до закону про польський ІНП, які передбачають кримінальну відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів упродовж 1925-1950 років” не стосується наукової діяльності.

Читайте також: Садовий вважає, що Польща перегляне своє рішення щодо "історичного” закону

“Побоювання щодо безпеки українських учасників дискусії на території Польщі є повністю необгрунтованими і навіть провокаційними”, - наголошується в заяві польського ІНП.

У своїй заяві польський ІНП нагадує, що в 2015 році Верховна Рада України прийняла закон про надання “членам ОУН і УПА та українським формаціям, які були колаборантами німців, статус борців за свободу і незалежність України”.

“Записи цього закону можуть використовуватися до гальмування усіляких критичних рефлексій щодо дій українських націоналістів, зокрема і представлення фактів щодо геноциду проти польського населення, скоєного УПА”, - наголошують у польському ІНП.

Напередодні УІНП у заяві підкреслило, що прийнятий декілька днів тому в Польщі закон про ІНП “суттєво звужує простір для дискусій та діалогу”. Тому УІНП “не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі”, і, не маючи можливості гарантувати безпеку своїм історикам у Польщі, запропонувало відтепер проводити спільні засідання лише в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої. Президент Польщі підписав цей закон 6 лютого. Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-