У БПП нагадали Клімкіну про ув’язнених у Греції українців

У БПП нагадали Клімкіну про ув’язнених у Греції українців

Укрінформ
Народний депутат з фракції партії “Блок Петра Порошенка” Ірина Суслова публічно звернулась до міністра закордонних справ Павла Клімкіна з проханням надати правову допомогу ув’язненим у Греції українцям.

Про це вона заявила під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми звертаємось до міністра закордонних справ, до якого я, як депутат, протягом трьох місяців не можу потрапити на прийом і записати родичів в’язнів у Греції на зустріч. Будь ласка, шановний пане Клімкін, приділіть увагу цьому питанню. Це кричуща ситуація, мова йде про близько дві сотні українських громадян. В українському бюджеті нардепи передбачили більше 3 млрд гривень для того, щоб ми могли відстоювати позиції наших громадян, їхні права та свободи за кордоном”, - сказала Суслова.

Депутат також ініціювала створення міжвідомчої групи, яка напрацює механізм, за допомогою якого Україна зможе повернути на Батьківщину частину своїх громадян, переглянути їхні вироки і далі, в залежності від провини, розглядати різні процедури на рівні українського законодавства.

Про необхідність приділити детальну увагу ув’язненим українцям у Греції вказав і представник офісу українського омбудсмена Михайло Чаплига. Він зазначив, що наразі досить складно відбувається комунікація з МЗС України.

Читайте також: Лутковську просять витягти з в’язниць Греції близько 200 українських громадян

Основні питання, які потребують нагального вирішення, на думку представника омбудсмена, це дотримання прав громадянина України, який за різних обставин потрапив до в’язниці. Мова, зокрема, йде про надання права на перекладача, адвоката, налагодження постійної комунікації з ув’язненими і дотримання права на справедливий суд, сказав Чаплига.

“В січні цього року ми звернулись до грецького омбудсмена з пропозицією щодо відвідування наших громадян у в’язницях, наразі ми очікуємо відповідь”, - зазначив він.

Чаплига також повідомив, що з боку офісу омбудсмена є пропозиція ініціювати спільну зустріч з представниками МЗС та Міністерства юстиції для того, щоб зрозуміти, які необхідно укласти на рівні взаємин двох країн додаткові угоди чи нормативні акти, що сприятимуть вирішенню проблеми.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 5 лютого, родичі ув’язнених у Греції українців проводили акцію з вимогою до омбудсмена та МЗС сприяти звільненню громадян України.

Нині, за словами представника офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, кількість українців у грецьких в’язницях (в тому числі моряків) становить близько 200 осіб. Родичі затриманих скаржаться на відсутність належної комунікації з рідними та недотримання прав і ненадання медичної допомоги українцям у грецьких в’язницях,а також на відсутність додаткової угоди з Грецією щодо термінів ув’язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-