В Росію передали останки двох бійців Червоної армії

В Росію передали останки двох бійців Червоної армії

Фото
Укрінформ
У Києві в Національному військово-історичному музеї України у вівторок відбулася церемонія передачі для перепоховання на батьківщині в Росії останків двох військовослужбовців Червоної армії, які загинули в роки Другої світової війни на території України.

Тіла солдатів Степана Коломіна і Олексія Скряги були знайдені пошуковцями ВГО "Союз "Народна пам'ять" під час проведення пошукових робіт в Харківській та Полтавській областях в 2017 році, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішній захід є прикладом того, як ми маємо ставитися до своїх загиблих, тих людей, які віддали своє життя за те, щоб ми жили в Україні. Цей захід також засвідчує те, як Збройні сили, Міністерство оборони і вся країна в цілому мають піклуватися про своїх військовослужбовців", - заявив директор Національного військово-історичного музею України Владислав Таранець.

Голова ВГО "Союз "Народна пам'ять" Ярослав Жилкін наголосив на тому, що держава, яка не приділяє уваги відновленню історичної правди і яка не шанує тих, хто загинув за неї, не має майбутнього. "Пошукова робота має велике державне та соціальне значення. Ми повертаємо борг пам’яті загиблим воїнам і нагадуємо новому поколінню про подвиг героїв тієї війни", - сказав він.

Читайте також: Рада ухвалила закон про спорудження музею Героїв Небесної Сотні

Коломін Степан Георгієвич, 1911 р.н., уродженець тодішньої Сталінградської області (нині - Волгоградська область). Його останки були знайдені в одному похованні разом із 4 іншими військовослужбовцями під час експедиції "Барвінковський котел-1942" (Харківська область). Втім, лише при Коломіні був особистий розпізнавальний знак, який і допоміг встановити особу. "Саме місце поховання знаходилося у посадці, з землі стирчала каска з людським черепом. Вважається, що чорні археологи знайшли метал по сигналу, але коли виявили череп в касці, припинили копати", - повідомив Жилкін.

Скряга Олексій Сидорович, 1906 р.н., уродженець Краснодарського краю. Останки бійця були знайдені пошуковцями ГО "Меморіал" (ВГО "Союз "Народна пам'ять") в районі села Онішки Оржицького району Полтавської області. При ньому також був знайдений особистий розпізнавальний знак, який був відправлений в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Полтавської області. За результатами експертизи й встановлена приналежність останків.

У Києві відбулася передача в Росію останків двох загиблих бійців Червоної армії / Фото: Даніїл Шамкін, Укрінформ

Також пошуковцями знайдено родичів загиблих воїнів Червоної армії.

Допомогу у передачі праху загиблих до Росії надасть представник проекту "Дорога додому" Військово-історичного центру Північно-західного федерального округу (м. Санкт-Петербург) Андрій Лященко.

За словами Лященка, співпраця з українськими пошуковцями триває вже близько 10 років, за цей час було передано на батьківщину останки понад 100 загиблих воїнів.

В коментарі кореспонденту Укрінформу представник петербурзького Військово-історичного центру повідомив, що вони не займаються пошуком тіл військовослужбовців Збройних сил РФ, вбитих на сході України після початку збройної агресії РФ у 2014 році. "Ми займаємось пошуком солдатів Великої вітчизняної війни. Виключно ними", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-