6 лютого: народний календар і астровісник

6 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Ксенії; готуємо бесаги для прийняття космічного траншу і бавимось на татамі.

Церква цього дня згадує преподобну Ксенію-Римлянку. Вона народилася в аристократичній родині в Римі. Батьки мали намір віддати її заміж, але дівчина втекла з дому, таємно охрестилася. Згодом вона за власний кошт побудувала церкву, стала черницею, а потім і дияконісою.

Сьогодні свій День ангела святкують усі жінки й дівчата, хто має ім’я Ксенія, Оксана. Впродовж багатьох не те що десятиліть – століть – воно було одним із найпопулярніших жіночих імен українок, наряду з Марією, Катериною і Євдокією.

Це ім’я з грецької перекладається як «чужинка», «іноземка», «гостя». Всім відоме слово ксенофобія, що означає страх перед чужинцями – має той самий корінь, так само, як і ксенобіотики, ксеногамія і, навіть, ім’я грецького історика Ксенофонта. Між іншим, одне з імен Зевса – верховного бога грецького пантеону, було Ксенос – покровитель чужоземців. Фрески в жанрі натюрморту теж називалися ксеніями, так само, як і дари, які направляв гостям господар будинку, в якому ті зупинилися.

За цим днем зазвичай прогнозували весну: «Яка Оксана, така й весна», «У лютім Дорота заповідає сніги та болота». Коли день ясний і тихий, то весна буде гожою; якщо в обід сонце, то рання весна, а коли хурделиця, то затягнеться надовго.

Іменинниці сьогодні всі Ксенії (і не тільки гуцулки), Оксани.

Гай-гай, сьогодні 21-ий місячний день з надзвичайно активною і потужною енергетикою. Готуйтесь приймати космічний транш! Місяць у непередбачуваному Скорпіоні посилить різноманітні переживання, емоційний неспокій, а також дещо ускладнить раціональне мислення. Аби почуття остаточно не взяли гору над розумом, слід дотримуватися чітких правил і пам’ятати про самоконтроль. А коли є чіткий план, тоді вже можна дати волю й фантазії. Сходіть до спортзалу, потягайте залізо, відлупцюйте боксерську грушу, зійдіться в герці з супротивником на татамі, тобто, скиньте зайву енергію аби вона в подальшому вас не гнітила. День, коли категорично забороняється обманювати, але й самі не ведіться на чиюсь облуду.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: -30,4 а найтеплішим у 1990 – +7,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-