Сьогодні - Всесвітній день боротьби з раком

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з раком

Укрінформ
У неділю, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби з раком.

Його проголошено Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Мета Дня – підвищення обізнаності про рак як про одне з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до проблеми запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і залишається смертельно небезпечною хворобою, та у багатьох випадках їй можна запобігти. Існує понад сто видів раку, і ці показники лише зростатимуть.

Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом. Він викликаний мутаціями – змінами в ДНК, що безпосередньо впливають на гени, а ті спричиняють нестримний приріст клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому раком організмі порушені механізми дають волю клітинам, а ті не можуть припинити свого поділу. Проте рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування, наголошують фахівці. 

Читайте також: Щоденно 160 українців помирають від онкології - директор Інституту раку

Щороку у світі виявляється 12 млн осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн помирають від хвороби. За оцінками експертів, у 2030 році на рак захворіє 20 мільйонів людей.

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Щороку майже 180 тис. українців хворіють на злоякісні новоутворення, а помирає від різних форм раку близько 90 тисяч. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих. 

У березні 2007 року Україна приєдналась до підписантів Паризької хартії боротьби з раком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-