ГПУ планує оголосити Гужву у міжнародний розшук

ГПУ планує оголосити Гужву у міжнародний розшук

Укрінформ
Генпрокуратура має намір оголосити у державний та міжнародний розшук головного редактора інтернет-видання "Страна.ua" Ігоря Гужву, який виїхав до Австрії.

Про це заявив на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє Укрінформ.

"Ми будемо клопотати про конфіскацію в бюджет застави і зміну запобіжного заходу на розшук, спершу державний, а потім - міжнародний", – сказав керівник ГПУ.

Він розповів, що Генпрокуратура через Міністерство закордонних справ повідомила  австрійським правоохоронцям про ситуацію з Гужвою.

"Сподіваюся, ця інформація покаже їм відсутність будь-яких політичних переслідувань. Ідеться виключно про економічні злочини та загальнокримінальні злочини у вигляді вимагання", – зазначив Луценко.

Генпрокурор запевнив, що державне обвинувачення зробило все можливе, щоб продовжити запобіжний захід Гужві. Зокрема, прокурор подав відповідне клопотання "не за два, не за три тижні, а за місяць" до його закінчення: "8 грудня прокурор оголосив про необхідність продовження запобіжного заходу щодо Гужви".

Він нагадав, що Гужва є фігурантом двох кримінальних проваджень, які розглядаються у судах. Перше стосується вимагання та отримання 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька. Друге кримінальне провадження стосується несплати податків в особливо великих розмірах. "Ця справа була в грудні на стадії дебатів. Це остання стадія судового засідання, коли судове слідство завершене. Після завершення судового слідства прокурор не має права подавати письмові клопотання", – пояснив Луценко.

За його словами, під час дебатів прокурор наполягав на необхідності продовження запобіжного заходу, який спливав приблизно за місяць, але суддя не відреагувала. Тоді сторона захисту заявила, що не готова до дебатів, і суд переніс засідання, а потім захист Гужви ще 4-5 разів зривав засідання, стверджує Луценко.

Читайте також: ГПУ готує клопотання про зміну запобіжного заходу Гужві

"Таким чином вони дотягнули до дати, коли закінчився раніше встановлений запобіжний захід, не даючи відкрити засідання для його продовження. І Гужва ганебно, як боягуз, втік з етапу дебатів перед вироком суду", – заявив генпрокурор.

Як повідомлялося, головний редактор видання "Страна.ua" Гужва 31 січня виїхав з України до Відня та попросив в Австрії політичного притулку. Термін дії його запобіжного заходу закінчився 6 січня. Гужва стверджує, що виїхав до Австрії через погрози.

26 червня 2017 року заступник головного редактора "Стани.ua" Світлана Крюкова внесла за Гужву заставу у розмірі 544 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-