Прощання з Каденюком, монета з кіборгами та бабак-віщун

Прощання з Каденюком, монета з кіборгами та бабак-віщун

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

В останній день січня назавжди залишив орбіту Землі перший і єдиний космонавт незалежної України Леонід Каденюк. Льотчик-випробувач помер раптово під час ранкової пробіжки – зупинилося серце. Поховали легенду української космонавтики на Байковому цвинтарі у столиці. На фото – церемонія прощання з Леонідом Каденюком у Клубі Кабінету Міністрів у Києві.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

А розпочався тиждень зі вшанування пам'яті героїв Крут, полеглих 29 січня 1918 року в нерівному протистоянні з більшовицькими військами армії Муравйова. Марші, флешмоби, покази вистав, виставки, історичні реконструкції – так українці згадували українських студентів, які ціною власного життя на кілька днів зупинили наступ ворожої армії на Київ і стали символом відчайдушної боротьби за незалежність.

Напередодні ж, 28 січня, на території меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут" на Чернігівщині відзначили 100-річчя самого бою. Участь у церемонії взяли вихованці військових ліцеїв із 30 міст України. Було представлено оглядові екскурсійні вагони та додаткові військово-історичні експозиції.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Натомість у самому Києві, який обороняла молодь 100 років тому, відбулася історична реконструкція бою військ УНР проти більшовиків на заводі "Арсенал". Актори відтворили події кінця січня 1918 року. Після реконструкції розпочався традиційний cмолоскипний марш від Арсенальної площі до Аскольдової могили.

Фото: Сергій Ляшонок
Фото: Сергій Ляшонок

Марширували з фаєрами в руках в пам'ять про героїв Крут і в Одесі.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Тим часом в Ужгороді зустрічали сьогоднішніх українських захисників. Бійці 128-ї окремої гвардійської гірсько-піхотної закарпатської бригади повернулися додому із зони проведення АТО.

Фото: Юлія Овсяннікова
Фото: Юлія Овсяннікова

"Захисникам Донецького аеропорту" – таку назву отримала нова пам'ятна монета Нацбанку, присвячена "кіборгам". Її номінал – 10 гривень. Виготовлена монета зі сплаву на основі цинку з покривом нікелем.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Києвом пройшов марш "Національного корпусу", який отримав назву "Заприсяження національних дружин", за участю близько 600 осіб. Після складання присяги на вірність українцям, члени добровольчого об'єднання "Національні дружини" з прапорами промарширували від Київської фортеці до Хрещатика.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Рульки, гурки, смаженина, боґрач: у селі Геча на Закарпатті вдванадцяте відгуляв міжнародний фестиваль гентешів. Цього разу вправність у приготуванні різноманітних страв зі свинини продемонстрували 12 команд різників із України, Угорщини та Сербії.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Непереможний Усик: у Ризі цього тижня відбувся півфінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії і об'єднувальний поєдинок за титули чемпіона світу WBC і WBO, в якому українець Олександр Усик здолав Майріса Брієдіса з Латвії. Бій тривав усі 12 раундів і завершився перемогою українця за очками. На фото: Олександр Усик (праворуч) і його тренер Сергій Ватаманюк у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" після повернення.

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

У п’ятницю, 2 лютого, традиційно потурбували харківського бабака Тимка. Він передбачив не лише прихід весни через шість тижнів, а й життя на Марсі, обравши відповідну із запропонованих йому табличок з варіантами відповідей. Віщун – Тимко Третій – нащадок бабака Тимка, який почав передбачати погоду 2 лютого 2012 року. День бабака 2 лютого відзначають на біостанції університету ім. Каразіна з 2004 року за прикладом Дня бабака у США.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Данііл Шамкін
Фото: Данііл Шамкін

Учасники чемпіонату України з джиу-джитсу серед патрульних поліцейських під час змагання на території ігрової зали Національної академії внутрішніх справ України у Києві.

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

Учасниці Відкритого чемпіонату Вінниці із зендокай карате-до 2018 серед початківців.

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Годівниця для птахів, зроблена з пластикової пляшки, під час акції з годування птахів на острові Хортиця у Запоріжжі. 

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Сойка  на острові Хортиця у Запоріжжі. 

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Птахи літають над  полігоном твердих побутових відходів N5 у селі Підгірці на Київщині.

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

Умовного потерпілого транспортують канатною дорогою під час відпрацювання дій із порятунку людини, що провалилася під лід, у Черкасах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-