5 лютого: народний календар і астровісник

5 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Саламана мовчальника; як у давнину боролися з вітрянкою, кором і віспою та що нам готує Місяць у Терезах.

Сьогодні преподобного Саламана мовчальника – сирійського ченця і аскета, який жив наприкінці ІV – початку V століття. Церква вшановує Саламана як першого святого, котрий взяв на себе подвиг цілковитого мовчання й дотримувався його аж до самої смерті.

В давнину цей день присвячували справам: чоловіки поралися біля худоби, щось лагодили, готуючись до вже близької весни, а жінки – готували їжу, займалися рукоділлям, доглядали дітей. До речі, в давнину, коли не було жодних вакцин, з дитячими хворобами боролися по-своєму: приміром, чи не єдиною панацеєю проти кору, віспи і вітрянки був… мед, а потім і цукор. Ці хвороби навіть називали «солодкими». Дитину купали в солодкій купелі, малювали хрестики медом на грудях і на спинці, обмотували у просякнуте медом льняне простирадло, годували медом. На порозі – символічній межі між освоєним, «своїм» простором і «чужим», ставили дзбан з солодкою водою. Таким чином, хворобу наче «задобрювали». Іноді дитину тричі проймали крізь вікно. Цей спосіб лікування імітував нове народження, після якого дитина приходила в «цей» світ іще раз і мала вже бути здоровою.

Іменинники сьогодні Геннадій, Євдокія і Катерина.

Ось вже й 20-ий місячний день! Він обіцяє бути чудовим, адже його енергетика – надзвичайно сприятлива. Місяць у Терезах допоможе полюбовно владнати суперечки. Сьогодні важливу роль відіграватимуть звичайна людська симпатія, імідж, стиль, гарні манери. А   ще, не забуваймо, що ми на своєрідному перехресті, адже після нещодавнього повного місячного затемнення у Леві, на нас 15 лютого чекає часткове сонячне у Водолії, а це обіцяє несподіванки і певні зміни. До того ж, вже починали плідну співпрацю дві потужні планети – Марс і Юпітер, що гарантує більш динамічний розвиток подій у сфері міжнародних відносин, політики, спорту, туризму. Можлива деяка напруга в міжконфесійних, національних відносинах, а також голосні (але здебільшого пустопорожні) заяви, суперечки, банкрутства, провокації, падіння рейтингів. З іншого боку – це період закладання нових далекоглядних планів, ідей. Час, сприятливий для пошуку нових друзів і нових союзників.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: -26; а найтеплішим у 2002 – +10,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-