3 лютого: народний календар і астровісник

3 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Максима; їмо моркву, ходимо тільки по землі та дослухаємося до голосу розуму.

Сьогодні американці святкують Національний день морквяного торту (carrot cake), який впродовж десятиліть залишається одним із найпопулярніших десертів країни. Як відомо, морква потрапила на американський континент з Європи, а до того вона взагалі росла лише на території Афганістану. Українці, для яких морква є однією зі складових борщового набору – «познайомилися» з цим коренеплодом десь на початку ХVІ століття. Між іншим, згідно директиві Євросоюзу, морква – це овоч і фрукт водночас. Щодо морквяного торту, то його почали пекти ще в середньовіччі, коли цукор був розкішшю. Мода на цей десерт повернулася в 70-80-их роках минулого століття, коли актуальними стали тенденції здорового харчування, а цукор потрапив до списку не надто корисних для здоров’я людини продуктів. 

 Церква цього дня вшановує пам’ять Максима Грека – визначного вченого і релігійного перекладача. Він народився в Греції, був дуже високоосвіченою людиною. В 50 років поїхав працювати перекладачем у Московію. Там Максим прожив 35 років і встиг зробити чимало, але переважну більшість цього часу – майже 30 років, провів переважно у монастирських тюрмах. Максима звинувачували у шпигунстві, порушенні благочестя, підриві віри в російських чудотворців. Старого ченця тримали в кайданах, забороняли писати. Канонізували Максима Грека лише в 1988 році.

Прикмети на сьогодні такі: якщо цього дня зимовий туман стелитиметься по землі – на відлигу. Зоря на Максима ясна – чекай морозу.

Іменинники сьогодні Максим і Євген.

Сьогодні 18-ий місячний день. Дослухайтесь радше до голосу розуму, ніж до душі. Тримайтеся землі – на морі штормитиме, у небі теж спокою не знайдете. Забудьте про експерименти і ризик – вони не на часі. Помірний тверезий практицизм – саме враз. Людям, котрі не хочуть боротися зі своїми вадами і змінюватися, доведеться зіткнутися з чималими перешкодами і випробуваннями. Сьогодні бажані помірні фізичні навантаження, спілкування, подорожі, еротичний масаж. Довго не спіть – може наснитися щось лихе. Святіть будинок, обійстя. Для цього згодяться свята вода, ладан, свічка. Можна влаштовувати невеликі застілля, але бажано вегетаріанські – тут вже згадайте про моркву.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1956 році: -26,2; а найтеплішим у 2002 - +12,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-