Громадська рада доброчесності: для перевірки суддів потрібен доступ до всіх реєстрів

Громадська рада доброчесності: для перевірки суддів потрібен доступ до всіх реєстрів

Укрінформ
Для перевірки кандидатів на суддівські посади Громадській раді доброчесності необхідний безоплатний доступ до усіх відкритих реєстрів, а також до бази суддівського досьє Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це під час круглого столу в Укрінформі зазначила співкоординатор Громадської ради доброчесності (ГРД) Галина Чижик.

За її словами, закон "Про судоустрій і статус суддів" передбачає, що члени ГРД мають право на повний та безоплатний доступ до відкритих держреєстрів.

"Наразі усі реєстри є відкритими за виключенням двох - Реєстру даних перетину кордонів та Реєстру довіреностей. Однак члени ГРД отримали доступ лише до двох реєстрів - Реєстр юридичних та фізичних осіб підприємців та Реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Попри спроби скомунікувати з представниками судової влади стосовно доступу до Реєстру судових рішень, станом на сьогодні цей доступ ми так і не отримали", - поскаржилася Чижик.

Крім того, вона розповіла, що ВККСУ не надає ГРД належного доступу до бази суддівських досьє, у якій є важлива інформація стосовно відповідності суддів критеріям доброчесності та професійної етики.

У свою чергу юрист громадської організації "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін наголосив, що доступ членів ГРД до суддівських досьє врегульований ст. 85 закону "Про судоустрій і статус суддів", а також спеціальним порядком формування та ведення цих досьє, який був затверджений ВККС наприкінці 2016 року. "Тому ГРД має отримати доступ до інформації з бази досьє без можливості внесення змін до неї. Інше питання як це зберігати, у якому обсязі і як це поширювати", - зазначив він.

Водночас представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному суді Ірина Кушнір звернула увагу учасників круглого столу на правовій невизначеності статусу ГРД.

"Як виписано статус ГРД? Це не юридична особа, це не громадська організація, це не самоврядна організація. Це специфічна форма залучення громадськості до перевірки доброчесності суддів. Однак законом ГРД наділена повноваженнями щодо збору інформації для перевірки кандидатів на посади суддів. Тому ми маємо вирішити статус ГРД або як одного з розпорядників інформації, або як одного з виду осіб, що обробляють персональні дані", - сказала вона.

На думку Кушнір, у законодавстві також необхідно прописати де саме ГРД зберігатиме інформацію про суддів, терміни її зберігання та передбачити відповідальність за розголошення конфіденційної інформації.

Читайте також: Громадська рада доброчесності має публікувати дані лише з надійних джерел - експерт ЄС

Як повідомлялося, ГРД утворена з метою сприяння ВККСУ у встановленні відповідності кандидатів на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. ГРД збирає, перевіряє та аналізує інформацію щодо кандидата на посаду судді і передає її ВККСУ.

Якщо ГРД у своєму висновку встановила, що кандидат не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності, то ВККСУ може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді лише у разі, якщо таке рішення підтримане не менше ніж одинадцятьма її членами (з наявних шістнадцяти — ред.).

Фото: Юрій Ільєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-