Українські лабораторії працюватимуть за міжнародними стандартами - МОЗ

Українські лабораторії працюватимуть за міжнародними стандартами - МОЗ

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України підписало меморандум з Американською спілкою клінічних патологів, що передбачає надання міжнародними партнерами підтримки українським фахівцям з лабораторної діагностики. 

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Як зазначили в міністерстві, близько 70% усіх клінічних рішень у медицині засновані на результатах лабораторних досліджень, а для інфекційних захворювань цей відсоток наближається до 100, тому дуже важливо, щоб лабораторії по всій країні працювали якісно та системно.

«Хочу нагадати, що одним із завдань нашої реформи охорони здоров'я є запобігання або виявлення захворювань на ранніх стадіях, тому своєчасна та точна лабораторна діагностика є критичною, оскільки знижує загальні витрати на лікування», - сказала в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За її словами, світовий досвід доводить, що оптимізація лабораторних підрозділів та впровадження системи управління якістю дозволить на 20% покращити якість роботи.

Підкреслюється, що впровадження системи якості, заснованої на міжнародних стандартах, та акредитація лабораторій дозволить зменшити оперативні витрати лабораторії та кількість помилкових результатів, покращити управління лабораторіями та якість надання медичних послуг пацієнту.

Наразі за результатами численних міжнародних оцінок у 2015-2017 роках система національних лабораторій відповідає вимогам міжнародних стандартів лише на 50-60%, зазначили в МОЗ.

За даними відомства, нині в Україні є понад 5 тис. медичних лабораторій - державних та приватних. Із них лише 3 лабораторії - 1 приватна та 2 державні – акредитовані за стандартом ІSО 15189. Розпочали процес акредитації ще 7 лабораторій.

Читайте також: МОЗ радить відкрити пункти щеплення проти грипу в дитсадках і школах

Як наголосили в МОЗ, Американська спілка клінічних патологів допомагатиме українським фахівцям з лабораторної діагностики підвищувати знання та поліпшувати навички щодо управління якістю в лабораторіях.

Супрун на своїй сторінці у Facebook відзначила, що американські та українські фахівці разом працюватимуть над тим, щоб лабораторні дослідження в Україні на 100% відповідали міжнародним стандартам.

Вона також заявила про готовність організовувати поїздки українських фахівців у Сполучені Штати, щоби вони отримували корисний досвід для своєї роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-