Укрзалізниця долучилася до організації урочистостей до сторіччя бою під Крутами

Укрзалізниця долучилася до організації урочистостей до сторіччя бою під Крутами

Укрінформ
Укрзалізниця надасть швидкісний поїзд для перевезення учасників урочистостей з нагоди 100-річчя бою під Крутами.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Укрзалізниця".

"Укрзалізниця долучилася до організації урочистостей з нагоди сторіччя бою під Крутами. Зокрема, товариство надасть швидкісний поїзд для перевезення учасників до місця проведення заходів з вшанування загиблих студентів і курсантів", - йдеться у повідомленні.

 Швидкісний поїзд № 798/797 Київ – Крути – Київ вирушить із Києва 28 січня о 08.35 та прибуде в Крути о 10.20. У зворотному напрямку відправлення з Крут о 15.00, прибуття до Києва о 16.49.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 км від Києва. Битва між 4-тисячним підрозділом російської червоної армії під проводом Михайла Муравйова та загоном із чотирьох сотень вояків київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» тривав 5 годин.

Читайте також: Продюсер назвав дату виходу в прокат фільму "Крути 1918"

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника та здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова довелося не залізничними коліями, як передбачалося, а на селянських возах по розмоклих дорогах. Затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму й жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року було вирішено урочисто перепоховати тіла 28 полеглих вояків-студентів на Аскольдовій могилі в Києві. На церемонії поховання виступив голова УЦР Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-