Злочини проти активістів Майдану розслідує прокурор-антимайданівець – ЗМІ

Злочини проти активістів Майдану розслідує прокурор-антимайданівець – ЗМІ

Укрінформ
Прокурор Павло Головко, який у 2014 році виступав в суді проти активістів Революції Гідності, сьогодні працює в Департаменті спецрозслідувань ГПУ, що розслідує злочини проти Майдану.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на сюжет програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як зазначають журналісти, Головко виступав проти активістів Романа Тисівського і Едуарда Крижанівського.

"Суд проходив надзвичайно швидко. Не минало, мабуть, півтори хвилини, як люди виходили. Всіх - під одну печатку, і відправляли туди - на Лук'янівку", - розповів Крижанівський.

Відзначається, що дружина прокурора Аліна Головко також виступала в суді проти активістів Майдану. Тоді під дівочим прізвищем Мінчук вона клопотала про тримання під вартою 72-річного пенсіонера Миколи Пасічника, якого затримали у Києві 22 січня і сильно побили.

"До самого вечора нас тримали роздягнутих, двері настіж, на вулиці - мороз. Аж на другу ніч нас привезли в суд. Суд був вночі. Я сидів за ґратами і кров на вусах обламував", - розповів Пасічник.

Також за даними журналістів, Мінчук 25 січня просила суд взяти під варту іншого активіста - Василя Слівінського.

Зазначається, що усі перелічені ухвали відсутні у відкритому Єдиному реєстрі судових рішень.

Нині Головко працює старшим слідчим в Департаменті спеціальних розслідувань ГПУ. У своїй анкеті доброчесності прокурор зазначив, що не вчиняв дій, які компрометували б його або прокуратуру загалом і які б змусили сумніватися в його об'єктивності і незалежності. Так само анкету заповнила і його дружина, яка нині працює в Київській місцевій прокуратурі №6.

Як пояснив журналістам начальник Департаменту Сергій Горбатюк, він має обмежений вплив на добір кадрів у цей підрозділ.

"Це не є зовсім правильним. Але ми виходимо з тієї ситуації, в яку нас поставили. Нам же спочатку в групу виділяють людину. Тобто ми просимо чи прокуратуру міста, чи іншої області: "Надайте людей, які можуть працювати". Тут не ми вирішуємо. Ми за людиною певний час спостерігаємо, виходячи з її професійних якостей. І після того приймаємо рішення про взяття в штат", - розповів Горбатюк.

При цьому він наголосив, що бере на себе відповідальність за взяття в штат Головка: "В даному випадку ми прийняли таке рішення. Ну і очікуємо на певну порцію критики. Але це - наша відповідальність".

Окрім того, журналістам вдалося з'ясувати, що в майнових деклараціях Головка і його дружини вказана нова нерухомість, придбана в червні 2017 року - два будинки в селі Велика Бугаївка біля Києва.

"Адекватна ринкова ціна такої нерухомості становить не менше 1,3 мільйона гривень. При цьому в декларації вартість нерухомості не вказана. Місячна зарплата прокурорської сім'ї, тим часом, становить не більше 30 тисяч гривень на одного. Не могли вони придбати нерухомість і на заощадження: якщо торік у декларації Головки вказували, що мають 1,3 мільйона гривень готівкою, то цього року заощадження не лише не зменшилися, а навіть зросли на 100 тисяч гривень", - йдеться у розслідуванні.

Читайте також: ГПУ завершила розслідування щодо одного з підозрюваних у замаху на Чорновол

Головки відмовилися коментувати як декларації, так і справи про активістів Революції.

В грудні генпрокурор Юрій Луценко запевнив, що досудове слідство в кримінальних провадженнях щодо злочинів проти учасників Революції Гідності наближається до завершення. "Основні справи Майдану, і виконавців, і організаторів, слідством завершені на 80%", - повідомив він.

Раніше начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив про те, що за результатами розслідування злочинів проти активістів Майдану  винесено 49 вироків, однак реальні лише два. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-