Компенсації за рішенням Євросуду: Мін'юст кличе на допомогу ГПУ, САП і НАБУ

Компенсації за рішенням Євросуду: Мін'юст кличе на допомогу ГПУ, САП і НАБУ

Укрінформ
Мін'юст закликає Генеральну прокуратуру, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Національне антикорупційне бюро виступити у якості третьої сторони у справах проти компаній і структур, через дії яких ЄСПЛ прийняв рішення про виплату компенсацій.

Відповідну заяву зробила перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька на прес-конференції у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми не будемо замовчувати, і ми знаємо, як відбуваються судові засідання, коли до них є увага громадськості і коли ми слідкуємо за тим, щоб усе відбувалося в рамках чинного законодавства. Сьогодні ми направляємо звернення, зараз публічно звертаємося до Генеральної прокуратури, до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, до Національного антикорупційного бюро України: будь ласка, вступайте в ці справи третьою стороною разом із Міністерством юстиції для того, щоб захистити державні інтереси і повернути кошти в бюджет. Це найкращий антикорупційний ефект, який ми можемо досягти, коли реальні кошти тих, хто винен у порушеннях прав наших громадян, будуть повернені до бюджету. І цей майже мільярд гривень може найближчим часом бути використаний на потреби громадян», - заявила Бернацька.

Читайте також: Україна не має прострочених боргів за рішеннями ЄСПЛ – Мін'юст

Як уточнив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр, мова йде про три позови, які Мін'юст подав проти компаній і структур, через дії яких ЄСПЛ прийняв рішення про виплату компенсацій.

Один із позовів, за словами Шкляра, відповідачем у якому є ПрАТ «Линік», поданий у Господарський суд Луганської області. 

«Це позов, який виник з виконання рішення ЄСПЛ, за яким була здійснена виплата 27 млн євро з державного бюджету. Сума позову з урахуванням відсотків становить 705 млн грн. Вчора відбулося підготовче засідання у цій справі. Мін'юстом було подано клопотання про накладення арешту на майно відповідача, щоб мати можливість виконати це рішення в майбутньому. Також були подані клопотання про залучення правоохоронних органів до участі в процесі», - сказав Шкляр.

За його словами, наступна - справа компанії «East/West alliance limited», яка цікава тим, що збитки на 5 мільйонів євро завдані державним органом - податковою міліцією. Перше засідання у цій справі, наголосив Шкляр, відбудеться 24 січня 2018 року. 

Третя справа, на яку звернув увагу заступник міністра юстиції, стосується невиконання судового рішення про задоволення позову ТОВ «Золотий мандарин ойл» до ПАТ «Київенерго» про повернення мазуту вартістю 54,2 млн грн, який перебував на зберіганні останнього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-