Жінки в Україні відіграють провідну роль у врегулюванні конфліктів

Жінки в Україні відіграють провідну роль у врегулюванні конфліктів

Дослідження
Укрінформ
Жіноча частина населення України активно сприяє процесу врегулювання конфлікту на Донбасі – від створення відправних точок домовленостей між протиборчими сторонами до просування законодавчих процесів у державі, спрямованих на мироутворення.

Про це йдеться в останньому дослідженні Інституту у справах жінок, миру та безпеки Джорджтаунського університету (США), передає власний кореспондент Укрінформу.

"Жінки є активними та заангажованими агентами механізмів встановлення миру й урегулювання конфліктів. Й хоча мало хто з них бере участь у переговорах в рамках Мінського процесу, багато жінок активно працює у військових, поліцейських та волонтерських бригадах на передовій", - зазначається в дослідженні, яке аналізує роль жінок у конфліктах в Україні та М'янмі.

Жінки в Україні "відіграють лідируючу роль у зусиллях з миробудівництва в цілому ряді аспектів, незважаючи на те, що вони значною мірою виключені з процесу офіційних переговорів", йдеться в опублікованому аналізі.

Читайте також: Уряд Румунії вперше очолить жінка

Так, багато жінок в уряді, у тому числі, на кількох посадах вищого рівня, сприяють зусиллям миробудівництва у законодавчій та військовій сферах. Ці жінки, особливо в парламенті, відкривають можливості для більш активного залучення громадянського суспільства, а також сприяють збільшенню кількості інших жінок, голоси яких враховуються керівництвом держави для прийняття рішень, пояснюється в дослідженні.

"Україна має яскравий сектор громадянського суспільства, включаючи численні жіночі організації. Багато хто з них переорієнтував свою увагу на розв'язання жіночих проблем, пов'язаних з конфліктом на сході України, а також забезпеченням можливості участі жінок в офіційних механізмах національної безпеки", - йдеться в публікації.

Читайте також: Десятки співробітниць ООН розповіли про сексуальні домагання в організації

Крім того, жінки в Україні беруть участь у багатьох неофіційних процесах миробудівництва, об'єднуючи різні громади шляхом діалогів, медіа-програмування та партнерства громадянського суспільства по всій країні, включаючи зони воєнних дій.

"При цьому жінки сприяють довірі між конфліктуючими групами, що часто стає відправною точкою для примирення", - зазначається в доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-