Щеплення від кору змінить ставлення до вакцинації - Супрун

Щеплення від кору змінить ставлення до вакцинації - Супрун

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я сподівається, що після охоплення дітей щепленням від кору, паротиту, краснухи, також буде підвищуватися рівень імунізації проти інших хвороб.

Про це на брифінгу сказала в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми сподіваємося, що буде підсилення рівня вакцинації від інших хвороб. Бо після  вакцинації від кору лікар зобов'язаний запропонувати всі щеплення, які потрібні. І друге, коли батьки побачать, що немає побічних ефектів після щеплення від кору, вони будуть готові вакцинувати дітей і від інших хвороб", - сказала Супрун.

Також вона повідомила, що з введенням в дію на первинній ланці електронної системи E HEALTH проведення щеплення буде фіксуватися в електронній системі.

Читайте також: Супрун: “Липові” довідки про щеплення тягнуть за собою кримінальну відповідальність

"Ми працюємо зараз з ПРООН над створенням електронного складу, де кожен флакон вакцини  можна відслідкувати від того моменту, коли він перетинає кордон України до проведення щеплення кожній конкретній дитині. По баркодах ми зможемо відслідкувати, яка дитина отримала вакинацію. І буде досить важко підробити  інформацію про отримання щеплення", - сказала очільниця МОЗ. 

Уляна Супрун наголосила, що дуже важливо, щоб медики не піддавалися тиску батьків щодо внесення неправдивих відомостей про вакцинацію, тому що крім кримінальної відповідальності за це, такі дії можуть вплинути в подальшому на самого пацієнта, якщо він захворіє на хворобу, від якої нібито був імунізований.  

Крім того, як повідомила на брифінгу завідувач кафедрою епідеміології Національного медичного університету ім. Богомольця Ірина Колєснікова, кожна країна, згідно з настановами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) має створити свій імунологічний профіль - тобто провести дослідження наявності імунітету у населення проти хвороб, які унеможливлюються за допомогою вакцинації.

"Майже 6 тисяч сироваток було відібрано в різних регіонах, від дітей різного віку і вони досліджуються в референс-лабораторіях ВООЗ на наявність антитіл до тих інфекцій, які керуються за допомогою вакцин, в тому числі і проти кору. Ці дослідження, стосовно кору, вже завершено. Дані зараз вносяться в бази даних, і власне ми будемо бачити, порівнявши дані  про щеплення тих дітей, чи є в них імунітет до цих трьох інфекцій - кору, паротиту, краснухи", - сказала Колєснікова.

Вона також наголосила, що законодавством передбачено недопуск нещеплених дітей  в організовані дитячі колективи у випадку ускладнення епідемічної ситуації. Саме це зараз, за словами експерта, і  відбувається і регіони, в яких ця ситуація найскладніша, мали це зробити ще в минулому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-