16 січня: народний календар і астровісник

16 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Що можна і чого не можна було робити на Святки; чи будуть повні комори в наступному році й готуємось до новомісяччя.

Тривають Святки – 12 святих днів після Різдва Христового і до Богоявлення. У давнину Святки називали періодом «від зорі і до води». Це була благодатна пора всенародного відпочинку і веселощів. Скасовувався піст по середах і п’ятницях, земні поклони під час молитов. Утім весілля під час Святок не справляли. «На Святки тільки вовки шлюбляться», - казали наші пращури. Так само гріхом вважалося в цей період і полювання на птахів і звірів. На того, хто порушить заборону на полювання – чекала важка смерть.

За народною традицією, Святки ділилися на Святі вечори (від Святого вечора до Щедрого вечора (тобто до Василя) і Страшні вечори (від Василя і до Богоявлення). В Страшні вечори ворожити не рекомендувалося, оскільки о цій порі дуже активізувалася нечиста сила, і вона могла скористатися людською довірою. Щезали й ховалися злі духи на Водохреща, тоді закінчувалися й Страшні вечори.

Щодо погоди, то українці зауважували: «Мокрі Святки – малий урожай, ясні Святки – повні комори».

Іменинники сьогодні Гордій, Опанас, Анастасія.

Черговий місячний цикл непомітно добігає кінця й сьогодні вже 29-ий місячний день. Завтра новомісяччя, тож в енергетичному плані не надто сприятливий час. Символ доби – восьминіг. Досить цікаве й загадкове створіння, чий мозок нараховує до 300 млн нейронів, базових елементів обробки інформації (у пацюка їх 200, у равлика 11 тисяч, у людини – 100 мільярдів), до того ж частина з яких знаходиться в щупальцях. Восьминоги – неперевершені майстри мімікрії. У порівнянні з ними блякнуть навіть хамелеони. Міняти колір, форму й текстуру восьминоги можуть за сім десятих долі секунди. За годину цей молюск може змінитися до 170 разів! А ще він може проникнути крізь 3-сантиметрову щілину, відкрити кришку на банці і міцно-преміцно вас обійняти. Тож враховуючи все це, будьмо уважні до всього, що пошле нам нинішній день. Зелене світло сьогодні лише на сни і на помірний відпочинок. Гарний день для випічки. Обов’язкове очищення водою. Не рекомендуються уколи в сідниці й стрижка.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році: -24,3, а найтеплішим у 1989 –  +7,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-