Відмовою священика УПЦ МП відспівувати дитину займеться СБУ

Відмовою священика УПЦ МП відспівувати дитину займеться СБУ

Укрінформ
Служба безпеки розслідуватиме кримінальну справу за фактом відмови священика УПЦ МП відспівати померлого 2-річного хлопчика у Запоріжжі.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook.

"До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ-МП), ГО "Союз православний "Радомир" та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України", - написала вона.

За словами Сарган, правоохоронці встановили, що представники Запорізької Єпархії УПЦ МП допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями.

"Указані особи засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України", - вказала вона.

Крім того, деякі представники указаних релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання за єдність слов’янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви. Серед прихожан храмів розповсюджується інформація про необхідність об’єднання України з Росією та засуджується Європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації по відношенню до України.

Розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області за процесуального керівництва групи прокурорів прокуратури Запорізької області.

Досудове розслідування триває, наразі проводяться першочергові слідчі дії.

Читайте також: Релігієзнавець: Відмова відспівувати дитину є на совісті всієї УПЦ МП

Як повідомляв Укрінформ, в Запоріжжі священик Московського патріархату відмовився відспівувати маленького хлопчика, мотивувавши це тим, що церква, яка проводила обряд хрещення дитини, самозвана. При цьому і архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука УПЦ МП заявив, що його підлеглий зробив правильно.

Хлопчик, якого відмовився відспівувати священник МП, загинув через самогубцю, що викинувся з вікна і впав на дитину, яка перебувала на вулиці разом із батьком. 

Запорізький журналіст і блогер Юрій Гудименко запустив флешмоб #принеси_куклу і закликав усіх небайдужих людей відреагувати на кричущий випадок - приносити ляльки до храмів УПЦ МП, "щоб кожен розумів, що ця церква зробила".

Священики УПЦ МП висловили свою незгоду з поведінкою своїх колег, які відмовилися відспівувати дитину в Запоріжжі, чим викликали гучний скандал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-