До 100-річчя Укрінформу: 1918-й – останній Новий рік, який Україна зустрічала за юліанським календарем

До 100-річчя Укрінформу: 1918-й – останній Новий рік, який Україна зустрічала за юліанським календарем

Відео
Укрінформ
Так-так, саме 1918-го року Україна перейшла на більш точний григоріанський календар. А Новий рік вона зустрічала ще за юліанським літочисленням. Востаннє в українській історії.

Тож власне Новий рік – якщо відраховувати рівно 100 років у минуле – припадає на нинішній Щедрий вечір, ніч з 13-го на 14-е січня.

І сам перехід на новий календар був ініційований не більшовиками (як це досі подає роспроп). 12 лютого 1918 року Центральна Рада й уряд УНР ухвалили закон про запровадження нового стилю: після 15 лютого одразу настало 1 березня. Тоді ж було запроваджено перехід українських земель на середньоєвропейський час.

Переглядаючи цей ювілейний укрінформівський ролик, ви спитаєте – а що то так потріскує по звуку, заглушуючи й звучання «Щедрика»? Отаким-от дійшов до нас грамофонний запис столітньої давності…

Сам «Щедрик» (одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича) – теж столітній. Перша його редакція була написана в 1901-1902 роках. А вперше «Щедрика» виконав хор Київського університету в 1916 році.

Та й сам запис, який ви чуєте у відтворенні з грамофонної платівки – теж перший, але вже американський. Саме таким був виступ хору Олександра Кошиця у Нью-Йорку 1922 року. І якраз тоді «Щедрик» одержав відому в усьому світі назву – «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів»…

До чого всі ці роки, спитаєте ви?

А до того, що 100-літнім ювіляром є й сам Укрінформ – також всесвітньо відомий – як українське державне агентство!

Для тих, хто призабув, нагадуємо: день народження у нас – навесні. Готуємося приймати вітання!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-