9 січня: народний календар і астровісник

9 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Визираємо Стефана у червоному кафтані, а також продовжуємо колядувати і починаємо працювати.

Сьогодні апостола першомученика і архідиякона Стефана. Це мав бути морозяний день, тому казали: «Прийшов Степан – на ньому червоний жупан». Люди святкували, як і в попередні дні, і не працювали. Особливо остерігалися прясти; можна було виконувати лише найнеобхіднішу роботу. Цього вечора намагалися якнайбільше співати колядок. Колядування супроводжувалося театралізованим дійством – водінням кози, яка в різдвяній обрядовості була символом родючості, добробуту й життєдайної сили природи. Козу зазвичай виготовляли з деревини та шкіри, але могли водити й справжню, живу чи перевдягненого у вивернутий догори вовною кожух хлопця. Цікаво, що українці вважали козу створінням диявола. Вірили, що чорт полюбляє бавитися з козою, тому її варто тримати в стайнях: дідько бавитиметься з козою, а коней не займатиме. А ще українці вірили, буцімто відьма не може відібрати молока у кози, а, навпаки, навіть боїться її. Існувала також засторога: якщо козу покропити освяченою водою, тварина пропаде. «Де коза ходить, там жито родить, Де не буває, там вилягає. Де коза ногою, там жито копою, Де коза рогом, там жито стогом», - казали старі люди.

Примічали погоду: «Місячна ніч – врожай на баштані»; «Сніг іде – врожай на яблука».

Іменинники сьогодні Степан, Лука, Степанида, Наум і Марта.

Сьогодні 22-ий місячний день. Місяць у Скорпіоні. Важкий день, час енергетичного повороту, спуску вниз. І дійсно: свята відсвяткували, на лижах покаталися, відпочили – час братися до праці! А ще це період отримання таємного знання і його застосування, хоча змінювати роботу саме зараз не варто, так само, як і просити начальство про підвищення зарплати. Добре займатися творчістю, здавати екзамени. Це саме той день, коли можна побалувати себе чимось смачненьким хоч і не надто корисним. Енергетичний центр – поясниця – час від часу робіть потрібні вправи. Медитації: книга, суєта на вулиці. Так, знову суєта, але будемо протистояти сірим будням гарним настроєм і щирими взаєминами!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 26,8, а найтеплішим у 1925 -  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-