8 січня: народний календар і астровісник

8 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Собор Святої Богородиці; що таке обряд «кувада» і як дбаєш, так і маєш.

На другий день Різдва відзначається Собор Пресвятої Богородиці. Християни вшановують Матір Ісуса Христа – Пресвяту Богородицю Марію. В народі це свято називали просто: Богородиці. Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов’язане з Матір’ю Божою. У народі вірили: якщо вагітна жінка або її чоловік, навіть у разі крайньої потреби, працюватимуть у цей день, то в них народиться дитина з фізичними вадами. На Богородицю починали колядувати й жіночі ватаги. Молодиці відвідували бабів-повитух, які приймали в них пологи, причащаючи вечерею. Цікаво, що на пологи бабу-повитуху намагалися кликати так, щоб ніхто з сусідів не бачив. Це пов’язано з переконанням, що чим менше людей знає про пологи, тим легше вони минуть. З собою баба несла хліб, сіль, зілля, освячений ніж, прядиво, полотно на пелюшки, хустинку. Інколи несла з собою ще й їжу для породіллі. Роль батька під час пологів була пасивною, але в найбільш архаїчних регіонах України – Поліссі й Карпатах існував обряд «кувада» – чоловічих «пологів». Окрім присутності та практичної допомоги, чоловік під час пологів жінки міг по-перше: реально відчувати пологові страждання, а по-друге – імітувати такий біль. На Поліссі сильний знахар міг зробити так, що на чоловіка переходили всі родові болі породіллі й страждав саме він, тоді як жінка народжувала лише фізіологічно, без усякого болю.

З іменинами вітайте Костянтина, Наталку, Улиту і Юхима.

Місяць продовжує спадати, він у Терезах, сьогодні вже 21-ий місячний день. Триває досить сприятливий період, коли Всесвіт розкрив нам нехай і не обійми, але небесну браму, коли вгору летять усі наші побажання й мрії. Час братерства, хоробрості, єднання, руху вперед. Сьогодні ми сторицею отримуємо те, на що витратили сили впродовж місяця. Вітаються будь-які справи в соціумі, участь у спортивних змаганнях, мандри, творчість. Проявляйте чесність і намагайтесь бути справедливими навіть у дрібницях. Будь-який благородний порив душі принесе плоди.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – -26,6, а найтеплішим у 1998 –  +7,1. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-