Військові не повинні платити за ліки з аптечок - Міноборони

Військові не повинні платити за ліки з аптечок - Міноборони

Укрінформ
У Міністерстві оборони роз'яснили порядок використання індивідуальних медичних аптечок у Збройних силах України.

Відповідна інформація розміщена на сайті оборонного відомства.

Так, у Міноборони наголосили, що кошти з військовослужбовців для доукомплектування індивідуальних медичних аптечок, використаних під час виконання бойових завдань, не вираховуються.

“Доукомплектування індивідуальних медичних аптечок ліками, препаратами або засобами, які були використані військовослужбовцем під час виконання бойових завдань, здійснюється відповідними службами, згідно з обліковими документами. Грошові кошти при цьому з військовослужбовця не утримуються”, - йдеться у роз'ясненні.

Читайте також: На зброю і військову техніку цьогоріч виділили 16,4 мільярда

При цьому у відомстві звернули увагу, що згідно з відповідною інструкцією, такі аптечки призначені для надання першої медичної допомоги пораненим або травмованим у польових умовах, в порядку само- і взаємодопомоги та застосовуються військовослужбовцями тільки за цільовим призначенням під час виконання бойових завдань (в екстрених ситуаціях) при отриманні травми, поранення чи ураження.

Водночас медичне забезпечення військовослужбовців у пунктах постійної дислокації у разі травмувань або захворювань здійснюється силами і засобами медичної служби військової частини та штатними сумками (укладками) для надання медичної допомоги, зазначили в Міноборони.

Що стосується використання в ЗСУ медичних аптечок іноземного виробництва, отриманих як міжнародна гуманітарна допомога, то в Міноборони зазначають, що відповідно до чинного законодавства, таке майно ставиться на облік у військових частинах і в подальшому використовується як інвентарне відповідно до Тимчасової інструкції з організації обліку, зберігання, видачі та використання за призначенням аптечок медичних загальновійськових індивідуальних у військових частинах ЗСУ.

При цьому у відомстві додали, що єдиним закладом у ЗСУ, який акредитований Мінсоцполітики з питань отримання медичного майна в якості міжнародної гуманітарної допомоги та включений до реєстру отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги, є Національний військово-медичний клінічний госпіталь “Головний військовий клінічний госпіталь”.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ писали, що на передовій сучасні канадські аптечки використовуються неефективно. Причина нібито в тому, що військових змушують доукомплектовувати аптечки за власний рахунок, якщо вони ними скористаються. Як результат, бійці на передовій не використовують канадські аптечки, а тримають їх в опорних пунктах або в розташуванні частини, а використовують те, що привезли волонтери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-