5 січня: народний календар і астровісник

5 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Нифонта; чому українці шанували павуків і чи час купувати Роллс-Ройс.

Сьогодні Церква вшановує преподобного Нифонта, єпископа Кіпрського, святого ІV століття. Яка погода на Нифонта, таким буде і майбутній жовтень.

Закінчувався 40-денний Пилипівський піст, тому українці готувалися гідно зустріти Різдво Христове. Вони не тільки різали кабанчиків, але й відвідували церкву, сповідалися, прикрашали житло. Серед найулюбленіших різдвяних прикрас були «павучки». Їх робили з дрібних житніх стебел. Протягуючи через порожнину соломинки нитку, дівчата формували з них різноманітні квадратики й ромби. У центрі «павука» розміщували найбільшу фігурку, а з боків до неї долучали менші «павучки». Бокові стебла обмотували різнокольоровим папером. Павука підвішували на довгій волосині з конячого хвоста до центрального сволока хати. Павука наші пращури шанували, вважаючи його бажаним гостем в людській оселі, бо «павуки світ заснували». За повір’ям, той, хто вб’є павука – накличе на себе лихо. Жінкам заборонялося до обіду вимітати цих комах із хати; та ж, котра вчинить таку наругу, неодмінно втратить смакові відчуття, що вкрай не бажано для хорошої господині. Павук за народною уявою уособлював ще й працьовитість. Павучок, що спускався, «приносив вість», а ще був передвісником опадів. Крім павуків наші пращури прикрашали домівки «витинанками», «їжачками» і «голубцями» (останніх робили з яєчної шкаралупи), але найважливішою прикрасою до Різдва був дідух.

Іменинники сьогодні Павло, Неоніла, Василь.

Сьогодні 18-ий місячний день, Місяць вступає до знаку Діви, тож треба бути уважним до дрібниць. Актуальними будуть дисципліна, відповідальність, почуття обов’язку, стриманість. Тверезий і трохи скептичний господарсько-економічний погляд на речі потисне безтурботну романтичність – і дійсно: у хмарах не поблукаєш, коли є чим зайнятися на землі. Відсічеться все зайве й надмірне, якась заплутана ситуація проясниться. День сприятливий для голодування, очищення організму. Не варто їсти м’ясо, вживати алкоголь, курцям – багато курити. Сприятливий день для важливих покупок у консервативному стилі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 26,8, а найтеплішим у 1925 -  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-