1 січня: народний календар і астровісник

1 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Воніфатія та Іллі Муромця; куди кличе труба і чи варто нині пускатися в дорогу.

З Новим роком, люди добрі, будьте здорові! «Коби здоровля, а гріхи будуть», - жартували наші пращури.

Сьогодні мученика Воніфатія, а також преподобного Іллі Муромця, Печерського. Мученик Воніфатій жив у ранньохристиянську добу. Християнство ще не було визнане, а християн влада жорстоко переслідувала. Воніфатій був рабом – молодим вродливим чоловіком, який потрапив до будинку знатної римлянки Аглаїди. Вона була самотньою, заможною й від того нудилася світом. Так сталося, що жінка запримітила юнака і взяла до себе за покоївку. Вибирати рабу не було з чого – у будь-якому випадку в панських покоях було краще, ніж важко гарувати на стайні чи в полі. Велося Воніфатію непогано: він потопав у розкошах, любощах, пияцтві та розпусті. Але потім став ревним християнином, так само, як і його господиня. Вони кинули розпусне життя, а невдовзі Воніфатія за сповідувану ним віру стратили. Мученику Воніфатію моляться від двох згубних пристрастей: пияцтва і розпусти, що після надто бучного святкування Нового року є вкрай актуальним. Щодо Іллі Муромця, чиї мощі спочивають у печерах Києво-Печерської лаври – він був воїном і монахом і жив за часів Володимира Мономаха.

Іменини сьогодні святкують Людмила, Ілля, Тимофій, Устина.

Сьогодні 14-ий і 15-ий місячні дні. Понеділок підвладний Місяцю. Перша половина дня пройде під знаком Труби – гарний старт для нового року, але в трохи уповільненому темпі, а друга – під покровительством темної Гекати – не надто сприятливий в енергетичному і фізичному плані час – добре «залягти на дно», помовчати, помедитувати. Можливі різного роду спокуси й обмани. Треба бути обачним в усьому, починаючи від думок і закінчуючи діями. Будьмо уважними до порухів власної душі та толерантними до ближніх. А ще: «З водою не бався, огневі не вір, у ніч не пускайся»…  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896, 1909 і в 1970 роках: -22; а найтеплішим у 1973 – +7,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-