Зубко розповів про невтішну статистику медицини на селі

Зубко розповів про невтішну статистику медицини на селі

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко, підписавши закон  "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості" фактично дав старт реформі сільської медицини.

Про це сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє Урядовий портал.

"Законом 7117 ми створюємо дієву модель первинної медицини. Насамперед через формування амбулаторних дільниць - мережі первинної ланки сільських медичних закладів, впровадження сучасних технічних рішень і мотиваційних переваг для лікарів", - сказав Зубко.

За його словами, втілення цього закону в життя дасть змогу зробити медичну послугу якісною, розвернути її до сільських мешканців, яких в Україні понад 13,1 млн, а в деяких областях - навіть понад 60% населення - сільське. Основна ціль – забезпечення якісної диспансеризації у сільській місцевості, вчасне виявлення захворювань, насамперед генетичних, на ранніх стадіях, системний нагляд за певними групами хворих, проведення профілактичних та оздоровчих заходів.

"Коли ми говоримо, що в Україні 35% населення проживає у сільській місцевості, ми не завжди розуміємо, що це лише "середня температура по палаті". В нас є 7 областей, в яких 50% і більше – це сільське населення, 8 областей, де цей показник – близько 40% і більше. Разом з тим маємо невтішну статистику: 80% пацієнтів одразу отримують допомогу на другому чи третьому рівнях, оминаючи первинну ланку - амбулаторії та сімейних лікарів. Натомість у країнах ЄС співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини кардинально протилежне і становить 70% звернень на первинну ланку, 30% - на вторинну", - наголосив він.

Читайте також: Президент підписав закони, що запускають медичну реформу

За словами урядовця, базова медицина на селі практично ліквідована. Тож жоден лікар, навіть, як то кажуть, "від бога", не здатний в нинішніх умовах надати якісне лікування. У 23 тисячах сіл та селищ - 4 тисячі амбулаторій та 12,7 тисяч ФАП. Їхній технічний стан – жалюгідний. У 75% із них відсутнє водопостачання, у 82% сільських амбулаторій немає санвузлів. ФАП перетворився на проміжний пункт, через який пацієнта транспортують із точки "А" у точку "Б" - у район чи область, де є певний рівень медицини. ФАПи просто не здійснюють функцію первинної ланки медицини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-