Справа про хабарництво: суд залишив у “кріслі” проректора НАУ

Справа про хабарництво: суд залишив у “кріслі” проректора НАУ

Укрінформ
Печерський районний суд міста Києва відмовив у відстороненні від посади проректора Національного авіаційного університету і пом'якшив йому запобіжний захід.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"Печерський районний суд міста Києва призначив до розгляду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом умисного невиконання судових рішень, вимагання та отримання виконувачем обов’язків ректора Національного авіаційного університету та іншими особами неправомірної вигоди в особливо великому розмірі. Водночас, суд відмовив у відстороненні від посади проректора Національного авіаційного університету, а також суттєво пом’якшив запобіжні заходи обвинуваченим", - йдеться у повідомленні.

За результатами підготовчого судового засідання у вказаному кримінальному провадженні Печерським районним судом Києва 22 грудня призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням Володимира Харченка у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 382 КК України, Сергія Крижанівського – ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України, та Миколи Бойчука – ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України.

Проте, вказують у САП, зазначене законне та логічне рішення, з огляду на позицію сторін у справі про необхідність призначення розгляду у справі, досудове розслідування у якій було завершене ще у грудні 2016 року Національним антикорупційним бюро, а обвинувальний акт після ознайомлення сторони захисту з усіма матеріалами досудового розслідування направлено до суду на початку лютого цього року, викликає занепокоєння сторони обвинувачення.

Читайте також: Справа про хабар в.о. ректора НАУ Харченка вже у суді

"Зокрема, з невідомих, з огляду на оголошення лише вступної та резолютивної частини ухвали суду, підстав суд відмовив у задоволенні клопотання прокурора про виклик свідків, які були допитані на досудовому розслідуванні та дали покази про обставини вчинення кримінальних правопорушень. Ще з більш таємничих причин суд відмовив у відстороненні обвинуваченого Харченка В.П. від посади проректора Національного авіаційного університету, незважаючи на заявлені та обгрунтовані копіями відповідних матеріалів досудового розслідування обставини обвинувачення Харченка В.П. у вчиненні службових злочинів, пов’язаних із використанням службового становища керівника Національного авіаційного університету, наявність у колі його службових повноважень як проректора, тобто, одного із діючих керівників указаного університету, повноважень адміністративного характеру, з використанням яких він має можливість як чинити тиск на свідків у справі – працівників університету, так і знищити докази, оригінали яких, за рішенням слідчого судді Солом’янського районного суду м. Києва, продовжують зберігатися в університеті", - зазначається у повідомленні.

Стороною захисту у даному кримінальному провадженні під час підготовчого судового засідання були заявлені клопотання про зміну запобіжних заходів щодо їх підзахисних, при цьому лише стосовно двох обвинувачених захисники надали суду хоча б письмові клопотання, стосовно одного із обвинувачених таке клопотання взагалі було заявлено усно, розповіли у САП.

Однак суд указані клопотання задовольнив.

"Зокрема, генерал-майору та колишньому високопосадовцю Служби зовнішньої розвідки України, якому висунуто обвинувачення в організації вчинення вимагання та одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, у тому числі інкриміновано, що саме він ініціював вчинення злочину, залучив інших співучасників та у подальшому керував їхніми діями, запобіжний захід у вигляді грошової застави у сумі понад 5 млн грн, яка була внесена його близьким родичем ще у 2016 році, змінено на особисте зобов’язання. Хоча й досі невідомо чим саме суд керувався при прийнятті цього рішення, але основним доводом сторони захисту було виникнення нагальної необхідності у того близького родича, який вніс суму застави, у її поверненні", - йдеться у повідомленні САП.

Харченку домашній арешт у нічний час змінено на особисте зобов’язання із виключенням обов’язків не покидати Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю. Крижанівському із числа обов’язків також виключено обов’язки не покидати м. Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві співробітниками СБУ було затримано т.в.о. ректора НАУ Володимира Харченка, який через посередника адвоката вимагав 170 тисяч євро від професора за призначення науковця на посаду в університеті. Затримання відбулося у робочих кабінетах після отримання першої частини хабара у розмірі 100 тис. євро.

Під час обшуків у квартирі затриманого на хабарництві т.в.о. ректора Національного авіаційного університету виявлено гроші у різній валюті у сумі понад 4,5 млн у гривневому еквіваленті та 10 банківських карток. Також у помешканні Харченка вилучено 9 злитків золота масою від 2 до 20 грамів.

Міністерство освіти і науки звільнило Харченка від виконання обов’язків ректора Національного авіаційного університету.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з обов’язковим носінням електронного браслета. Було також оголошено підозру третьому фігуранту - екс-співробітнику СБУ у званні генерал-майора, який виступав посередником.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-