Клімкін і Фріланд вшанували пам'ять першого міністра закордонних справ України

Клімкін і Фріланд вшанували пам'ять першого міністра закордонних справ України

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд поклали квіти до меморіальної дошки на честь першого міністра закордонних справ України Олександра Шульгіна на будинку по вул. Терещенківській, 9  у Києві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у церемонії, присвяченій 100-річчю дипломатичної служби, також узяли участь українські та іноземні дипломати.

"У моїй пам'яті закарбувалася одна фраза Олександра Шульгіна, яку він написав у 1930 році вже в еміграції: "Коли Україна стане вільною, вона увійде до Європейського союзу, оскільки він буде існувати". Бувають різні заповіти, але я вважаю, що це для нас політичний і дипломатичний заповіт. Той шанс, який не змогли використати 100 років тому, ми маємо використати зараз, оскільки у нас є Угода про асоціацію, є безвіз і багато всього іншого", - сказав після церемонії покладання квітів Клімкін.

Він зазначив, що до цього заповіту першого міністра закордонних справ треба додати  ще й вступ України до НАТО.

Христя Фріланд у свою чергу відзначила, що їй надзвичайно приємно перебувати зараз в Україні і разом з МЗС відзначати 100-річчя дипломатичної служби.

"Це дійсно важлива річниця. Я думаю, особливо приємно, що у цей важливий день Україна може навіть проводити свою дипломатичну політику з країною "Великої сімки" українською мовою - це також щось говорить про значення України та українців у світі", - підкреслила міністр закордонних справ Канади.

Читайте також: Українське питання буде важливим під час канадського головування у G7 - Фріланд

Вона також процитувала слова Шульгіна, які він написав перед смертю у 1959 році: "Все йде, все минає, але залишається український народ - працьовитий, здібний, героїчний, невмирущий".

"І це правда - те, що він написав про український народ", - акцентувала Фріланд.

Олександр Шульгін (30 липня 1889, Софине, Хорольський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія - 4 березня 1960, Париж, Франція) - український політичний, громадський, культурний і науковий діяч.  У 1917 році - член Центральної Ради, генеральний секретар міжнаціональних справ. У 1918 році - посол УНР в Болгарії. Член делегації України на мирній конференції в Парижі. З 1920-х років - в еміграції. Брав участь у емігрантських урядах УНР, був професором Українського вільного університету в Празі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-