Експерти розповіли, як повернути довіру людей на Донбасі

Експерти розповіли, як повернути довіру людей на Донбасі

Укрінформ
Ключові проблеми на Донбасі - це необхідність усунення від влади дискредитованих політиків та створення робочих місць, зокрема за рахунок відновлення підприємств.

На цьому наголосив завідувач відділу розвитку політичних систем Національного інституту стратегічних досліджень, асоційований експерт Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський під час круглого столу в Укрінформі. 

“Ключове питання щодо Донбасу - відновлювати довіру до держави. Саме тому потрібно в різні способи - або повернутись до закону про люстрацію, або розслідувати злочини, які були вчинені проти державної і комунальної власності в попередні роки, - дискредитованих людей, які залишились на місцях і продовжують впливати на життя громад, притягнути до відповідальності. Доки ці люди розпоряджаються владою і ресурсами, доти у людей не буде жодної довіри до політики реінтеграції”, - сказав Бурковський. 

Він також додав, що важливим є питання сільських територій Донецької і Луганської областей, де під час війни у людей забирали землю на потреби держави. Тепер люди не можуть вести на ній господарську діяльність, рекультивувати, деякі землі ще заміновані, люди не отримують орендної плати. Ці питання треба вирішувати на всіх рівнях - Верховної Ради, Кабінету міністрів і на місцевому. 

"Ще ключова проблема, яку люди висувають на перший план і розглядають як пріоритетну, - щоб вирішувати, в тому числі і за додаткові ресурси, які вони сподіваються отримати за рахунок реформи децентралізації, - це створення нових робочих місць і відновлення роботи підприємств”, - зазначив експерт. 

Читайте також: Українці категорично не сприймають думку про відділення Донбасу - соціолог

Він уточнив, що таких міст, де була розвинена, а нині зруйнована промисловість, на Донбасі багато, і навів приклад міста Лисичанськ, де зараз вона практично відсутня. А також підкреслив: щоб реінтегрувати ці регіони, потрібно думати про стимули для економічного розвитку і нейтралізацію неформальних мереж корупційних зв’язків, які працюють над тим, щоб не допустити жодних змін.

Бурковський також зазначив, що проблеми на Донбасі треба вирішувати з відновлення довіри до виборів. 

“Ми рекомендуємо усунути можливості для підкупу громадян під час виборів у мажоритарних округах. Пропонується глобальне рішення - змінити змішану систему виборів на пропорційну - відкритих партійних списків з прохідним бар’єром не вище 3%, щоб голоси не були втрачені”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-