Штурм Жовтневого палацу — злочин. А яка ж буде кара для Саакашвілі і Ко?

Штурм Жовтневого палацу — злочин. А яка ж буде кара для Саакашвілі і Ко?

Аналітика
Укрінформ
Міхо покарання уникне — це вже традиція. Натомість покарати його поплічників — необхідно, адже так водиться в правовій державі

17 грудня видалось насиченим на події навколо все того ж Саакашвілі. Третій “Марш за імпічмент”, що анонсувався як виключно мирна акція — завершився спробою захоплення Жовтневого палацу, в якому йшов концерт джаз-оркестру Глена Міллера, десятками травмованих правоохоронців і реальним суспільним обуренням на адресу “Міхо і Ко”. На «позичений» в справжнього Майдану заклик “Київ, вставай!”, столиця, схоже уже відповіла чимось, на кшталт “Та пішо би ти… куди подалі!”

Втім, якщо чесно, ніхто ж не сподівався на мирний протест. Так само ніхто не мав ілюзій щодо того, що Саакашвілі не плюне в черговий раз на українське законодавство і на самих українців. А тепер, на жаль, ніхто й не сподівається на те, що Саакашвілі отримає належне покарання за записаний на відео однозначний заклик до штурму Жовтневого палацу.

Суспільні очікування щодо “Маршу за імпічмент” уже не обмежуються очікуванням покарання винних згідно українського законодавства. Саакашвілі, схоже, грає з вогнем — із суспільним терпінням, яке, як ми пам’ятаємо з часів Майдану, - обмежене. Під час штурму Жовтневого палацу складалось враження, що це — остання крапля, і врешті-решт громадяни влаштують Міхо “народну екстрадицію”.

Статистика “мирної акції” Саакашвілі така: 60 правоохоронців отримали травми, 15 силовиків було госпіталізовано. Виникають питання до поплічників екс-президента Грузії— учасників акції, які безпосередньо штурмували Жовтневий і наносили травми нацгвардійцям.

Щоб розібратись — чи встановлені особи, що чинили силовий спротив правоохоронцям, та яка їх подальша доля — ми звернулись до радника міністра МВС Володимира Мартиненка.

Володимир Мартиненко
Володимир Мартиненко

Мартиненко: “Зараз триває процес ідентифікації учасників штурму Жовтневого палацу, в тому числі проводиться експертиза відеозаписів. По факту штурму було заведено декілька кримінальних справ. Чи фігуруватиме в справах Саакашвілі? Якщо було зафіксовано, що в його діях є заклики на штурм чи застосування сили проти правоохоронців — йому буде інкримінована конкретна стаття.

Громадяни, безумовно, мають право на мирний протест, але він кардинально відрізняється від силового штурму будівель. Задача правоохоронних органів — забезпечувати безпеку громадян і громадський порядок. В країні є закон — його мають виконувати всі, незалежно від прізвищ, громадянства, місця народження і так далі.

Чи буде посилена охорона подальших мітингів Саакашвілі? У поліції достатньо засобів, щоб забезпечити правопорядок під час мирних акцій, незалежно від масштабу. Усе залежатиме конкретно від ситуації — і кількість правоохоронців, і застосування тих чи інших підрозділів, і застосування спеціальних засобів. Буде застосовуватись усе необхідне, якщо того вимагатиме ситуація.”

Як показує досвід, цих слів не достатньо для оптимізму. Крім того, не все залежить від МВС. Відтак прогнозувати, що винні в побитті правоохоронців отримають належне покарання ще рано.

Натомість, цікаво, якою є суспільна реакція — урвався вже терпець, чи Саакашвілі ще не перетнув межу? Щоб зрозуміти це, і скільки ще Україна може терпіти блюзнірські «марші» Саакашвілі та яким же буде подальший розвиток, “Укрінформ” звернувся до експертів-політологів.

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента”:

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Покарання для Саакашвілі не розв’яже проблему, а лише її посилить”

“Не можна вважати, що ці події стали останньою краплею для чаші суспільного терпіння. Настрої є дуже різні, але пасивна більшість не хоче заворушень. Безумовно, спроба захоплення Жовтневого палацу обмежить підтримку Саакашвілі, обмежить кількісне зростання його акцій.

Звісно, конкретних правопорушників треба карати. Якщо це будуть точкові покарання, то хвилі протестів чекати не варто. Але якщо репресії стосуватимуться публічних людей і матимуть великий резонанс — це може призвести до посилення акцій. Тобто покарання для Саакашвілі не розв’яже проблему, а лише її посилить.

Саакашвілі буде обирати — або продовжувати і загострювати ситуацію, або ж не робити нічого, що може обурити суспільство. Він буде маневрувати. Найближчий тиждень ми можемо побачити чергові акції, а потім, на новорічні свята, буде певна пауза. Він буде діяти хвилями, це — його стиль.

Натомість влада діятиме ситуативно. Точково каратиме, організує вплив на рядових учасників акцій. Але розгонів і масових арештів - не буде.”

Олександр Кочетков, політичний аналітик:

Олександр Кочетков
Олександр Кочетков

Навряд чи вони зупиняться”

“Ситуація із захопленням Жовтневого палацу схожа на дії активістів під час Майданів 2004 та 2013-2014 років. Активісти створили прецедент — захоплювали адміністративні будівлі -  відкрили “скриньку Пандори”. Якщо тоді за це не віддавали під суд, то чого ж треба зараз?.. Якщо влада таки покарає — це означатиме, що вона створює правила, які зручні їй. І обов’язково з’являться незгодні. Пік кризи ще не пройдено, але якщо будуть повторюватись такі недоречні речі, як спроба захоплення Жовтневого палацу, тоді підтримка Саакашвілі різко впаде.

Навряд чи вони зупиняться. Навколо Саакашвілі є радикальні люди, яких, як вони кажуть, все дістало.  І вони не вміють висловлювати свою думку інакше, як подібними речами. Натомість влада має безліч можливостей впливу на ситуацію і повинна бути мудрішою. Не варто допускати ескалації.  Водночас, якщо протестанти прагнуть перемоги при безумовному збереженні країни, їм треба шукати зовсім інші шляхи впливу на владу. А не грати на руку агресору, і не дратувати Захід, який втомився від непослідовності і необов’язковості українців. Блокування і захоплення приміщень — не на часі.

До Саакашвілі з юридичної точки зору претензій небагато. Так, він організатор нібито і закликав займати палац, але водночас він зупиняв людей від цього-таки штурму. А до тих, хто мав сутички з правоохоронцями, можуть бути застосовані кримінальні статті. Але, за нашою традицією, правоохоронці будуть вичікувати, як конфлікт обернеться — чи домовиться Саакашвілі з Порошенком. От тоді і буде вирішено, чи будуть ці справи дійсно розглянуті, або ж їх покладуть на полиці архіву.

Зараз Саакашвілі спробує домовлятись. Його мета — або нав’язати владі публічні переговори, або ж переконати суспільство в неспроможності Порошенка вести діалог. І ці обидва варіанти є для нього виграшними. Якщо ж не вийде, варто очікувати подальшої ескалації конфлікту — прихильників ставатиме все менше, але вони будуть радикальнішими. Боюсь, що в такому випадку вони не обійдуться “коктейлями Молотова” і палаючими шинами”.

Тарас Чорновіл, народний депутат України III, IV, V и VI скликань:

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Саакашвілі - це питання часу ”

“Помітна тенденція — Київ усі акції Саакашвілі абсолютно проігнорував, а без участі киян такі події просто неможливі. На мітингах Саакашвілі були зафіксовані випадки “підвозу” людей з інших міст. Між іншим, ці люди не були політично вмотивованими влаштовувати протести. Це був, умовно кажучи, люмпенський елемент. Саакашвілі грає на цьому, і це — небезпечно, адже такі люди з легкістю виходять з-під контролю. Їм не подобається Київ, або ж люди, що є багатшими та успішнішими за них і вони намагаються за допомогою подібних акцій себе реалізувати. Тому суспільство їх і не сприймає.

Але суспільство прагне правового регулювання. Поступово Саакашвілі втратить усіх союзників — суспільство від нього відвернеться остаточно, як і західні політичні еліти, чиєю підтримкою він поки що успішно користався. Можливо, влада і чекає того моменту, коли Захід поставить питання, чому із Саакашвілі досі не розібрались. Коли підуть такі розмови — не матимуть із Саакашвілі проблем і СБУ, і поліція. Виходить, що Саакашвілі - це питання часу”.

Андрій Карпенко, Київ

Перше фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-