Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Рейдерство руками реєстраторів»: Як виявити шахрая й не потрапити в пастку?

«Рейдерство руками реєстраторів»: Як виявити шахрая й не потрапити в пастку?

Блоги
Укрінформ
Тепер кожен громадянин перед тим, як проводити будь-які дії з держреєстрації, зможе перевірити – наскільки сумлінний той чи інший реєстратор

Рейдерські захоплення майна та бізнесу негативно впливають на імідж нашої держави, проте саме це надало поштовх для розроблення інструментів посилення боротьби з цим негативним явищем.

Одна з причин зменшення кількості рейдерських захоплень останнім часом – можливість Мін'юсту впливати на недобросовісного державного реєстратора, у тому числі й нотаріуса. Йдеться про тимчасове блокування чи анулювання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Проте це можна зробити лише тоді, коли до комісії по розгляду скарг у сфері державної реєстрації надійде відповідна скарга на дії державного реєстратора.

А якщо вона не надійде? Але ж нечесного фахівця потрібно карати. І це має бути не просто блокування чи анулювання доступу до реєстру, а потрібно й більш суворе покарання.

В Україні налічується близько 7 тисяч нотаріусів.

Майже усі ці люди – професійні порядні фахівці, але існує окрема частина, яка, ризикуючи навіть своєю свободою, спонукаються на завідома незаконні дії. 

Тепер же займатися шахрайством із нерухомістю стало дуже незручно і «болісно», тому що Україна ввела жорстку кримінальну відповідальність за рейдерські дії або незаконне захоплення майна.

Міністерство юстиції України зі свого боку виявляє таких державних реєстраторів, у тому числі й нотаріусів, тимчасово блокує чи анулює їм доступ до реєстру, інколи позбавляє нотаріусів-державних реєстраторів права на заняття нотаріальною діяльністю, а відповідні матеріали передає до правоохоронних органів.

Так, за 2017 рік понад 10 кримінальних проваджень уже закінчені органами прокуратури і передані до суду.

Відповідно до Закону України «Про нотаріат», підставами для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю можуть бути, крім іншого, винесення щодо нотаріуса обвинувального вироку суду, який набрав чинності; закриття кримінального провадження щодо нотаріуса з нереабілітуючих підстав; неодноразове порушення нотаріусом чинного законодавства або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян при вчиненні нотаріальних дій та/або інших дій, покладених на нотаріуса відповідно до закону; набрання законної сили рішенням суду про порушення нотаріусом  вимог законодавства при вчиненні ним нотаріальної дії; неодноразові порушення нотаріусом правил професійної етики, затверджених  Міністерством юстиції України.

Як же ж виявити такого шахрая, щоб не потрапити у пастку?

На офіційному сайті Міністерства юстиції ведеться список реєстраторів, у тому числі й нотаріусів, яким обмежено або анульовано доступ до державних реєстрів.

У цьому списку міститься інформація про те, коли і на скільки їх відключено та від якого саме з реєстрів, або повністю анулювано доступ. Тепер кожен громадянин перед тим, як проводити будь-які дії з держреєстрації, зможе перевірити – наскільки сумлінний той чи інший реєстратор. 

Реєстратор надає публічні послуги, тому інформація про те, що той чи інший реєстратор не може їх надавати, також повинна бути публічною.

У випадку, якщо вам необхідна правова допомога, у рамках Всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»  діє Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги.

 У Києві їх чотири. Додаткову інформацію можна отримати за посиланням.

 Юстиція стоїть на захисті ваших прав!

Станіслав Куценко, начальник Головного територіального управління юстиції в м. Києві.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-