19 грудня: народний календар і астровісник

19 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Миколая Чудотворця; даруємо подарунки і відкриваємо ялинку!

Нарешті дочекалися! Сьогодні – святого Миколая, одне з найулюбленіших свят не лише дітей, але й дорослих. Святий Миколай – втілення чуйності й доброти, шляхетний поборник правди і заступник всіх нужденних. Загалом за рік цього святого вшановують тричі: 11 серпня – його народження, 19 грудня – день смерті і 22 травня – перенесення мощей з Мір Лікійських до Барі.

Крім офіційного церковного житія святого Миколая існує сила-силенна різноманітних історій про допомогу святого, які складав сам народ, починаючи десь із ХІ століття. Ось одна з них. Якось злодій, що спеціалізувався на крадіжці коней, запримітив в одного заможного купця двійко гарних баских коней і вирішив їх вкрасти. Але то виявилося непростою справою і чоловік почав ходити до церкви, та все до ікони святого Миколая: ревно хреститься, свічку найбільшу ставить і просить допомогти у викраденні коней. І от одного разу, добре підготувавшись, пішов він на діло і без проблем вкрав коней. Але тільки-но від’їхав, радий, що провернув вдало справу, побачив, що за ним женуться озброєні козаки. Мусив тікати. Довгим і виснажливим було те переслідування. Бачить злодій, що ось-ось буде йому люта смерть, адже поблизу ані лісу, ні байраку немає, лише голий степ навкруги… І тоді знову почав святому Миколаю молитися, просячи про порятунок. Раптом бачить, невеличкий горбочок вдалині. Кинув він коня, та й до того горбика. А то туша мертвого коня. Вже розкладатися почала. Що поробиш, мусив лізти в стерво, ховатися. Довго сидів, аж поки небезпека минула, тоді й виліз. Аж гульк – сивобородий старий чимчикує. «Ну що: врятувався?», - питає. Злодій на те йому: «Як бачите, діду». А той знову: «Мабуть дуже смерділо?» «Та не те слово…», - одказує злодій. «Отак мені смерділи твої свічки, які ти мені ставив, просячи допомоги в крадіжці…» І щез. Виявляється, то був сам святий Миколай. Після того злодій начебто покаявся і подався в ченці… Ось така історія про поміч святого Миколая.

У цей день люди хоч і святкували, але не забували завбачати погоду: «як впаде великий іній, то буде гарним врожай хліба, якщо мороз, то також на добрі хліба й городину». Тому й казали: «Хвали зиму після Миколи!»

Іменинники сьогодні всі Миколи, а ще Максими.

Сьогодні 2-ий місячний день. Злість і жадібність протипоказані. Чим більше віддамо цього дня – тепла, любові, добрих слів – тим більше отримаємо натомість. Ідеальний день для початку втілення задуманого. Можливо, що ваші емоції нагадуватимуть галасливий парламент – гамуйте їх, для того й спікер існує (розум тобто). День гарний для всього, крім судової тяганини, контрабанди і хабарів. Скоєне таємно зло обов’язково стане явним. Сентиментальність цього дня лише вітається. Добре згадувати дитинство, тому сходіть на відкриття ялинки – вона прекрасна!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1994 році: -19,6; а найтеплішим у 1989 - +10,7. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-