18 грудня: народний календар і астровісник

18 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто такий Міколкін бацька і до чого сьогодні гавкатимуть (чи мовчатимуть) собаки.

Триває перший місяць зими з його калейдоскопом радісних свят. Цього дня наші пращури святкували Сави, а кажучи церковною мовою – преподобного Сави Освяченого – видатного християнського святого, ави, засновника в 484 році в суворій Юдейській пустелі Великої Лаври (нині лавра Сави Освяченого), творця Єрусалимського статуту.

Якщо Варвари вважалися суто жіночим святом, то Сава позначений чоловічими обрядодіями. Якихось особливих відзнак не було. Проте досить оригінально справляли День ангела ті, хто звалися Савами. До них приходили гості і господар мав обов’язково добряче почастувати друзів. Винуватця садовили на ослін і гуцали навколо нього, приспівуючи досить дивну співанку: «Савка вмер, бо слабий був, жінку бив, бо дурний був. Ой вип’ємо по чарочці, заспіваймо по Савочці». На Сави жінки збиралися в рукодільницькі гурти – вишивали, пряли. Хто ж не працював, про того казали: «Савила та варварила і сорочки собі не справила». Існували й інші приказки та прислів’я про Саву: «Сава бідний, а Микола багатий…», «Сава – батько зимового Миколи» («Міколкін бацька», – кажуть білоруси), «Савка приїде на білих санках». Слідом за Савою заступало одне з найшляхетніших свят – Миколи.

Іменинники сьогодні Сава, Анастасія, Ілля, Геннадій, Сергій.

Новомісяччя! Сьогодні зустрічаються старе й нове, лід і полум’я, 30-ий і 1-ий місячні дні. Місяць перебуватиме у Козерогу. Настав час підбивати підсумки і не тільки за минулий місяць, але й за рік: прощати, миритися, каятися, розставляти всі крапки над і. До обіду доволі сприятливий час, а після обіду – трохи напряжний, але малі нові справи ліпше розпочинати саме в другій половині дня. Слід уникати скупчення людей і непотрібних контактів. Стригтися не бажано. Почуєте собачий гавкіт – попередження, що в минулому припущені помилки, але маєте ще час їх виправити. Зауважте: не собак – помилки.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1946 році: - 20,4; а найтеплішим у 1989 – + 10.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-