Скандальний

Скандальний "мандарин": Мін'юст віддав на аудит папери, по які приходило НАБУ

Укрінформ
Усі документи у справі виконання рішення Європейського суду з прав людини щодо позову ТОВ "Золотий мандарин ойл" пройдуть аудит правозахисних організацій.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька, інформує прес-служба Мін'юсту.

"Після незаконних обшуків у Міністерстві юстиції у справі щодо виконання рішення ЄСПЛ у ЗМІ було дуже багато неправдивих заяв щодо цієї справи. Протягом тижня ми спростували кожну з цих заяв, проаналізували всі документи, підняли всі матеріали. Виявилося, що  жоден із оригіналів ніколи не був знищений, всі вони є в справі, в ЄСПЛ та в електронній системі.  Для того, щоб підтвердити ці слова і не робити голослівні заяви, ми зробили два пакети документів і вчора передали їх копії Харківській правозахисній групі і Гельсінській спілці з прав людини, тобто експертам-правозахисникам, які роками займаються представленням інтересів громадян в ЄСПЛ, для того, щоб вони зробили незалежний аудит і оцінку цих матеріалів і фактів", - розповіла Бернацька.

Вона висловила подяку правозахисникам за те, що вони погодилися зробити незалежну експертизу і надати свої висновки.

"На жаль, сьогодні досить багато політики і досить мало права в заявах деяких державних органів. Ми довіряємо лише фактам і документам. Пропонуємо нашим колегам робити те саме", - зауважила перший заступник міністра юстиції.

Читайте також: Мін’юст розповів деталі справи, яка могла спричинити обшуки НАБУ

Крім того, Бернацька повідомила, що Мін'юст продовжує захищати свої інтереси і свої порушувані права в судових інстанціях. Зокрема, наголосила вона, розпочато кримінальне провадження щодо незаконного обшуку у відомстві.

"Ми звернулися до Генеральної прокуратури із заявою  щодо неправосудного рішення пана Бобровника з приводу ухвали, якою він намагається вилучити  в Мін'юсті всі документи з 2013 року по всіх рішеннях ЄСПЛ, наших регресних позовах, міждержавних заявах, що може становити загрозу національній безпеці і взагалі виконанню всіх рішень ЄСПЛ, які виграли наші громадяни в Страсбурзі", -  зазначила Бернацька.

Вона наголосила, що Мін'юст у подальшому готовий до повної співпраці з Антикорупційним бюро у справі ТОВ "Золотий Мандарин Ойл" та може надати всі необхідні документи, аби розслідування було завершено якомога скоріше і справу було закрито.

На сайті Мін'юсту також вказані посилання на листи до  директора  Харківської правозахисної групи Захарова Є.Ю. та виконавчому директору Української Гельсінської спілки з прав людини О.Павліченка.

Окрім того, розміщено посилання на відеокоментар першого заступника міністра юстиції Наталії Бернацької.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня працівники НАБУ прийшли з обшуком до будівлі Міністерства юстиції. У відомстві назвали дії детективів незаконними та звернулися до генпрокурора із заявою про злочин. ГПУ відкрила провадження за цим фактом.

Водночас керівник підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Олександр Карєєв у відеокоментарі на сайті НАБУ заявив, що обшук у Міністерстві юстиції проводився у рамках справи щодо можливої незаконної розтрати 54 млн гривень.

Читайте також: НАБУ заявляє, що обшук у Мін’юсті пов'язаний з розтратою 54 мільйонів

Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька заявила на брифінгу, що обшуки могли бути пов'язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини, зокрема у справі, яка стосується компанії "Золотий мандарин ойл". У 2000-х роках компанія звернулася до національного суду, намагаючись повернути мазут, який віддала на зберігання до компанії Київенерго. "Золотий мандарин ойл" виграв суд, але Київенерго на той час входило до паливно-енергетичного комплексу, на який поширюється мораторій уряду, тобто щодо компанії рішення суду не можна було виконувати.

Тоді компанія "Золотий мандарин ойл" звернулася до ЄСПЛ у 2009 та перемогла, в результаті чого отримала відшкодування з держбюджету.

Уже після цього Київенерго приватизувала компанія ДТЕК, що належить бізнесмену Рінату Ахметову. У цьому зв'язку Мін'юcт подав до суду на Київенерго, щоб повернути до державного бюджету гроші, які Держава Україна колись виплатила "Золотому мандарину ойл".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-