Російській мові в Україні нічого не загрожує - Клімкін

Російській мові в Україні нічого не загрожує - Клімкін

Укрінформ
Міжнародній спільноті давно час розібратися в складній мовній ситуації, яка виникла в Україні за століття російського панування, але російській мові в нашій державі наразі нічого не загрожує.

Про це написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у колонці на "Європейській правді".

"Хочу заспокоїти усіх стривожених: російській мові в Україні нічого не загрожує. Вона, як і за часів СРСР, масово звучить на вулицях великих міст, вона широко присутня на українському телебаченні, вона й досі домінує в друкованих ЗМІ", - написав Клімкін.

Він зауважив, що засторога Венеціанської комісії щодо можливого дискримінування російської мови в українській освіті порівняно з мовами ЄС може здатися формально вмотивованою. "Але це тільки ще раз підтверджує, що міжнародній спільноті давно час розібратися в складній мовній ситуації, яка виникла в Україні за століття російського панування. Перш за все слід з’ясувати, яким є реальний статус і реальна роль російської мови в нашій країні", - вважає міністр.

Клімкін констатував, що після виходу України з СРСР вона з домінантної імперської мови в один день формально перетворилася на мову російської національної меншини, але насправді російська мова вийшла далеко за межі етнічної самоідентифікації і великою мірою витіснила українську в багатьох сферах нашого суспільства взагалі.

Читайте також: Київ працюватиме над порадами "венеціанки" разом із громадами нацменшин – Клімкін

Міністр підкреслив, що ми не піддаємо сумніву необхідність забезпечити мовно-освітні права російської меншини, але тільки якщо це стосується її національної ідентифікації і виключно в місцях її компактного проживання.

 "Безперечно, нам потрібно вести конструктивний діалог з нашою російською меншиною, інакше замість нас цей діалог вестиме Москва. Безперечно, нам потрібна виважена й толерантна дискусія і з усіма російськомовними співвітчизниками, а також і в українському суспільстві загалом. Переконаний, разом ми знайдемо шлях, щоб гарантувати права наших етнічних росіян, дійти згоди з іншими російськомовними та забезпечити повноцінне функціонування державної мови як потужного чинника формування єдиної української політичної нації", - резюмував Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-