У ФРН фактично відсутнє розуміння історії України як незалежної держави - експерти

У ФРН фактично відсутнє розуміння історії України як незалежної держави - експерти

Фото, відео
Укрінформ
Подіумна дискусія "Як закінчуються війни? Від Брест-Литовського мирного договору до сьогодення" відбулася у Посольстві України в ФРН за участі відомих істориків, дослідників, експертів, дипломатів.

Думки вислухала кореспондент Укрінформу в Німеччині. 

Учасники провели певні паралелі між нашими часами та подіями 100-річної давнини, а саме подіями до та після підписання мирного договору в січні 1918 року. Саме в ці дні була утворена Українська народна республіка, яка була визнана державами Четверного Союзу – Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією. І власне тоді Україна встановила перші офіційні дипломатичні відносини.

Професори східноєвропейської історії Герхард Сімон, Рудольф Марк, Енріко Зеевальд, експерт-історик Німецького товариства зовнішньої політики Вільфрід Їльге а також екс-депутат бундестагу, керівник центру ліберальної демократії Марілуїзе Бек, український письменник Андрій Курков визнали, що в Німеччини фактично відсутнє розуміння історії України як незалежної держави. Це впливає і на сприйняття того, що відбувається зараз. Нав'язування кремлівською пропагандою своїх "фактів" призводить до того, що багато німців, зокрема й через відчуття історичної провини за обидві світові війни, усіма силами хочуть відновлення добрих відносин з Росією.

Читайте також: У Канаді хочуть протидіяти фейкам РФ разом із Східною Європою

Як зазначила радник-посланник Посольства Ірина Тибінка, подібні дискусії важливі сьогодні, коли історія перетворилася на інструмент маніпулювання та обману, нацьковування народів один на одного. Саме це робить Росія в своїй гібридній війні. Як на початку XX століття, так і сьогодні Україна стає жертвою, на території якої ведеться війна, але на відміну від першої та другої світових воєн, коли були відомі "правила гри", сьогоднішня є таємною, гібридною. І сьогодні як і тоді Україна вимушена боротися за свою незалежність, за право бути членом європейської родини, зауважила дипломат. Історія має навчити всіх тому, що агресору треба протистояти.

Присутнім було презентовано документальну стрічку "Перший мирний договір світової війни", яка зберігається у німецькому федеральному архіві та була віднайдена не так давно. 

Гостям дискусії була також представлена виставка графіки українського митця Олександра Смирнова "Army Doodle", яка з'явилася після служби в лавах української армії в зоні АТО. 

Дискусія "Від Брест-Литовського мирного договору до сьогодення" у Посольстві України в ФРН/Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-