У Раді Європи занепокоєні можливим недофінансуванням Суспільного в 2018

У Раді Європи занепокоєні можливим недофінансуванням Суспільного в 2018

Укрінформ
Недофінансування українського суспільного мовника викликає занепокоєння у європейських структурах.

На цьому наголосила перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, постійний представник України в Комітеті Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI) Ольга Герасим’юк на засіданні CDMS, яке проходить у Страсбурзі, повідомляє прес-служба Нацради.  

“Під час обговорення питань порядку денного 13-го засідання Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI), що відбувається у м. Страсбурзі з 5 по 8 грудня цього року, було висловлене серйозне занепокоєння щодо недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), адже це ставить під ризик українську реформу, а також значно погіршує увесь європейський ландшафт суспільного мовлення”, - наголосила Герасим'юк. 

Зазначається, що у Верховній Раді України сьогодні в другому читанні має розглядатися проект Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік», у якому для потреб НСТУ пропонується фінансування в обсязі 990 млн грн, що не відповідає вимогам Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». Адже згідно із частиною третьою статті 14 цього Закону фінансування ПАТ «НСТУ» має становити не менше як 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету за попередній рік. Якщо брати до уваги той факт, що видатки загального фонду Держбюджету за 2017 рік становили 767,7 млрд грн, то для потреб НСТУ на 2018 рік мало бути виділено 1 млрд 535 млн грн. 

В Нацраді, яка послідовно підтримує розвиток і становлення українського суспільного мовлення, вважають, що недостатнє фінансування може звести нанівець увесь хід реформ і негативно вплинути на незалежність телерадіокомпанії. “Адже нині реформування перебуває на самому початку, а для вироблення нового і цікавого контенту необхідне і сучасне обладнання, і професійні кадри. Якщо цього не буде, то й рейтинги компанії не зростатимуть. Тобто продукція, яку вироблятиме НСТУ, не відповідатиме якісним вимогам до суспільного мовлення, не забезпечуватиме всіх інформаційних потреб громадян, а отже не виконуватиметься головна ціль суспільного мовника”, - зауважили в Нацраді.

Читайте також: Нацрада позапланово перевірить два телеканали

Європейська спільнота наголошує, що Україна має певні зобов’язання перед Європейським Союзом, і впровадження суспільного мовлення – одне із них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-