САП заявляє про

САП заявляє про "системний саботаж" в суді справи Онищенка

Укрінформ
САП відкличе своє клопотання про проведення заочного розслідування щодо депутата-втікача Олександра Онищенка і повторно подасть його на розгляд суду через "саботаж" цієї справи у суді. 

Про це йдеться у заяві Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, опублікованій на сторінці відомства у Facebook.

"Враховуючи неспроможність суду діяти у спосіб визначений Законом, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури прийнято рішення про відкликання вищевказаного клопотання, з метою його повторного подання до суду", - йдеться у повідомленні.

У САП зазначили, що 10 листопада поточного року детектив за погодженням з прокурором  звернувся до слідчого судді з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування стосовно підозрюваних у кримінальному провадженні Онищенка та інших 5 осіб, більшість з яких, за даними слідства, перебувають на території Російської Федерації.

Водночас, незважаючи на вимоги Кримінально-процесуального кодексу, сплинув не тільки 10-денний строк розгляду клопотання, а й майже місячний. Наступне засідання з розгляду клопотання призначено на 16.01.2018, тобто через два місяці після звернення детектива до слідчого судді, а загалом у строк, що в 6 разів перевищує строк, відведений КПК на проведення зазначеної процесуальної дії, зазначають у відомстві.

У САП наголошують, що призначення судового засідання через два місяці після надходження клопотання детектива призводить до явного та відвертого нехтування вимогами ст. 28 КПК України щодо проведення процесуальних дій у розумні строки, на дотриманні яких неодноразово акцентував в своїх рішеннях Європейський суд з прав людини.

Також це повністю суперечить визначеним ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження, а саме забезпеченню швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, підкреслили у САП.

"Поряд з цим можна спостерігати системний саботаж з боку судової системи у всіх епізодах так званої газової справи. Зокрема, слідчим суддею прийнято до розгляду та розглянуто скаргу адвоката в інтересах підозрюваного Онищенка О.Р. на дії детектива НАБ України щодо звернення із клопотанням про видачу особи (Онищенка О.Р.), яке запитом Генеральної прокуратури України було направлено компетентним органам Королівства Іспанія. Незважаючи на те, що вказаний запит разом із клопотанням детектива було направлено ще у грудні 2016 року, лише зараз, коли розпочато розгляд судовими органами Іспанії питання про видачу Онищенка О.Р., адвокатом подано вказану скаргу на дії, що не оскаржуються, а слідчим суддею у свою чергу – частково задоволено вказану скаргу", - йдеться в заяві.

У САП зазначають, що системне саботування судового розгляду справ, несвоєчасне виконання покладених чинним КПК України повноважень слідчого судді у кримінальних провадженнях за фактом заволодіння активами ПАТ "Укргазвидобування" зводить нанівець зусилля детективів та прокурорів, які працювали над зібранням доказової бази у вказаних справах з метою притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та досягнення мети кримінального провадження.

Читайте також: Суд відклав рішення про заочне розслідування щодо Онищенка

Як повідомляв Укрінформ, Іспанія розпочала процедуру екстрадиції розшукуваного народного депутата Олександра Онищенка. Іспанський суд зобов’язав Онищенка з’являтися до суду кожного місяця. 

Верховна Рада 5 липня 2016 року дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. На момент голосування депутат уже перебував за кордоном.

За даними слідства, Онищенко зі спільниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд грн.

Керівниками злочинного угруповання крім самого народного депутата вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Сам Онищенко заперечує всі обвинувачення на свою адресу.

Депутат-утікач перебуває у національному розшуку, а Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-