Гриневич розповіла, чим займатиметься Держслужба якості освіти

Гриневич розповіла, чим займатиметься Держслужба якості освіти

Укрінформ
Державна служба якості освіти виконуватиме не каральну функцію, а навпаки - допомагатиме навчальним закладам поліпшувати результати їхньої роботи.

Так міністр освіти і науки Лілія Гриневич прокоментувала рішення уряду про створення нового органу, повідомляє прес-служба МОН.

«Держслужба якості має бути ідеологічно новою структурою. Основним завданням інституційного аудиту є не «покарання винних», а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їх діяльності та якості результатів навчання учнів», – наголосила Гриневич.

Крім того, зауважила вона, Держслужба матиме повноваження звертатися до судів із позовами про зобов'язання органів місцевого самоврядування, місцевих органів управління освітою усунути порушення та виконати вимоги законодавства в сфері освіти. Це має суттєво доповнити механізми забезпечення законності в управлінні школами і захисту їх інтересів, підкреслила керівник МОН.

Нова структура засновується на базі Державної інспекції навчальних закладів, проте матиме ширші повноваження.

Читайте також: До 2020 року планується створити ще понад 96 тисяч місць у дитсадках

Як зазначає прес-служба Міносвіти, законом «Про освіту» передбачено, що єдиним плановим заходом державного нагляду щодо шкіл буде інституційний аудит. Його проводитимуть раз на десять років працівники територіальних органів ДСЯО. Вони мають оцінити якість освітньої діяльності закладу освіти, виробити рекомендації щодо її підвищення та вдосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також привести освітній та управлінський процеси у відповідність до вимог законодавства та ліцензійних умов.

Міністерство освіти і науки має впродовж 2 місяців подати Кабміну проект Положення про Державну службу якості освіти, а також пропозиції щодо її розміщення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-