Transparency квапить Україну із Антикорупційним судом

Transparency квапить Україну із Антикорупційним судом

Укрінформ
Transparency Україна вимагає створити антикорупційний суд, для чого невідкладно прийняти відповідний закон.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на офіційному сайті ТІ Ukraine.

"ТІ Україна вкотре закликає Президента якомога швидше внести законопроект про антикорупційний суд, а Верховну Раду України – невідкладно розглянути його у першому читанні та не застосовувати жодних додаткових процедур, які не передбачені Регламентом ВРУ. Тим більше база для створення Вищого антикорупційного суду є. Це – оновлений закон "Про судоустрій і статус суддів", який уже передбачає створення цього суду", - зазначають у Transparency.

Водночас в українському представництві глобальної антикорупційної мережі наголошують, що українські суди досі не можна назвати дієздатними у розгляді корупційних справ проти топ-чиновників. А новий Вищий антикорупційний суд – без зовнішнього впливу, з професійними суддями – стимулюватиме роботу існуючих антикорупційних органів.

Читайте також: НАБУ нарахувало лише 18 корупціонерів, які отримали вирок суду

"Винятковою має бути юрисдикція цього суду стосовно справ, які подаються з боку НАБУ і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Це – одна з рекомендацій висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту №6011 "Про антикорупційні суди". Серед інших: створення незалежної апеляційної палати, відкритий конкурс із добору суддів за участю міжнародних партнерів, винагорода високого розміру та безпека для антикорупційних суддів", - наголошують в ТІ Україна.

Також повідомляється, що Transparency International розпочало комунікаційну кампанію "Вимагаємо створити антикорупційний суд". Сітілайти зі слоганами "Справедливі вироки корупціонерам", "Корупціонерів за грати", "Невідворотність покарання для корупціонерів", що з'явилися в грудні у Києві, мають нагадати владі, що дворічні розмови про створення спеціалізованого суду чимшвидше мають завершитися його запуском.

"Саме незалежний суд має доводити, чи пов’язаний той чи інший чиновник з корупційними схемами. Адже наразі, за даними Незалежного антикорупційного бюро (НАБУ), розгляд справ затягується на роки", - зазначають в антикорупційній організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-