Військова служба: іноземців можуть урівняти в правах з українцями

Військова служба: іноземців можуть урівняти в правах з українцями

Укрінформ
Верховна Рада в першому читанні внесла зміни до закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

За прийняття законопроекту №6689 за основу (щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних силах України) проголосували 228 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проектом передбачається збільшити одноразову грошову  допомогу при загибелі військовослужбовців.

Також пропонується встановити таку допомогу у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі загибелі  військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби. Ще пропонується встановити допомогу у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби.

Законопроектом також передбачено виплату допомоги у разі визначення військовослужбовцю інвалідності, що настала внаслідок поранення, отриманого ним під час виконання обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби у розмірі: 400-кратного прожиткового мінімуму у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи; 300-кратного прожиткового мінімуму при встановленні військовослужбовцю інвалідності II групи; 250-кратного прожиткового мінімуму - у разі інвалідності III групи.

Секретар комітету Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник, доповідаючи законопроект, зазначив,  що він покликаний вирішити дві основні проблеми: урівняти в правах військовослужбовців-громадян України і військових-іноземців, а також підвищити розміри виплат.

Читайте також: Розенко заспокоює: пенсії військовим і силовикам перерахують

"Перша, найбільша (проблема -ред.) пов’язана з тим, що військовослужбовець - це громадянин України, а проходити військову службу за контрактом може будь-яка особа-громадянин чи особа без громадянства, чи громадянин іноземної держави. Сьогодні в лавах ЗСУ за контрактами, які дозволила Верховна Рада 8 скликання підписувати іноземним громадянам  та особам без громадянства, проходять чимало осіб", - зазначив він.

Законопроектом пропонується встановити на однаковому рівні розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності для всіх військовослужбовців Збройних сил України, в тому числі й іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у ЗСУ.

Передбачені у проекті зміни обумовлені необхідністю усунення диспропорції, що виникла у чинному законодавстві щодо соціальних виплат військовослужбовцям ЗСУ в залежності від наявності громадянства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-